Kosíř tentokrát výhled nenabídl, první podzimní výlet to ale nezkazilo

Větrání vstoupilo do svého druhého roku poněkud zamračeně. Ovšem nikoliv kvůli špatné náladě účastníků, nýbrž kvůli mrakům, které na obloze visely proklatě nízko a kazily výhled z rozhledny. Větrači si ale podzimní výšlap na Velký Kosíř užili.

Déšť předchozích dnů sice zamával s účastí, i tak vyrazila na cestu patnáctka turistů, od žáků základní školy až po pracující, a pes. V začátku si alespoň letmo zvenčí prohlédli drahanovické památky Černou věž a kostel sv. Jakuba, poté se již pustili do ukrajování výškových metrů výstupu na nepříliš vysoký, ovšem na Hané dost výrazný vrchol, přezdívaný též jako hanácký Mont Blank. Původně bylo v plánu putování po zelené turistické značce, i to však déšť změnil – výšlap po lesní silnici byl přece jen z hlediska bláta bezpečnější.

Kolem jedenácté skupina, nad níž vlála moravská vlajka jednoho z účastníků, příznivců spolupořádající Moravské národní obce, dosáhla vrcholu Kosíře. I přes chladnější počasí nebyli větrači na vrcholu sami, u ohně tak bylo veselo, při opékání maršmelounů, které nadchly děti z další skupinky, která vyrazila na vandr, nebo když se jedna z účastnic přezouvala z jedněch „ponožek s gumou“ do druhých. Zamrzel jedině výhled z rozhledny, kdy byly stěží vidět i blízké obce, ale na podzim se holt nedají očekávat zázraky.

Po posezení u táboráku již následoval sestup k nejbližší vlakové zastávce, oproti původním plánům se nešlo do Slatinic, ale opět z „bezpečnějších“ důvodů po silnici do Čelechovic na Hané. Po cestě se tak větrači mohli zastavit i u národní přírodní památky Státní lom, která je významným nalezištěm devonské fauny. Pak již přijel vlak do Prostějova a odvezl turisty blíže k domovům.

Tak začal druhý ročník Větrání. Pokračovat bude za dva týdny, v sobotu 31. října, putováním Hřebečskem z Městečka Trnávky přes Peklo do Moravské Třebové. Pokud bude stejně jako nyní před výletem pršet, půjde se dvanáctikilometrová trasa po silnici. V případě lepšího počasí je možné si cestu prodloužit o výstupy k zřícenině hradu Cimburk a k rozhledně Pastýřka nad Moravskou Třebovou. Sraz je v 7:10 na hlavním olomouckém nádraží. Podrobnosti najdete zde.

Komentáře