Poslední letošní Větrání povede na kraj Hané

Větrání se řítí do svého letošního finiše. Poslední podzimní výlet zavede účastníky mezi Prostějov a Konici, do údolí říčky Romže, které je předělem mezi Drahanskou a Zábřežskou vrchovinou.

Spíše nenáročná procházka bude mít maximálně jedenáct kilometrů. Délka není pevně dána, záležet bude především na počasí, neboť se v nejbližších dnech má citelně ochladit. Stěžejním místem na trase bude obec Stražisko, které bývalo oblíbeným rekreačním letoviskem prostějovských měšťanů. Památkou na to je zajímavá vilová kolonie, kterou se větrači určitě projdou. Na trase ovšem bude zajímavostí více.

Putování začne u Běleckého mlýna, oblíbené výletní restaurace (bohužel v současnosti zavřená), odtud výletníci zamíří přes stejnojmennou oboru mírným stoupáním ke vsi Přemyslovice, v níž se dodnes dochoval větrný mlýn a také tu stojí novogotický zámek. Po obhlídce obou dominant větrači sestoupí zpět do údolí Romže, přímo do centra Stražiska. Kromě zmíněné vilové kolonie tu stojí za obhlédnutí barokní kostel postavený na návrší na místě někdejšího hradu.

Ve Stražisku by mohla cesta končit, pokud ale bude počasí příznivější a do odjezdu vlaku odsud bude zbývat více času (jezdí co dvě hodiny), může se trasa prodloužit na oněch jedenáct kilometr – a to buď proti proudu Romže do Čunína, který je zajímavý nejen svým názvem, ale také třeba dřevěnou vlakovou zastávkou, jež by měla být ještě původní, anebo po proudu Romže do Ptenského Dvora, kde se kdysi rozkládalo hradiště a nyní to tam voní dřevem.

Ať už se výletnici rozhodnou pro jakýkoliv závěr, začátek cesty je jasný – sraz v 9:10 před hlavním olomouckým nádražím. Případně je možné se přidat v Prostějově s tím, že ze zdejšího hlavního nádraží se odjíždí v 10:02 motorákem ve směru na Dzbel. Návrat v průběhu odpoledne, nejpozději v půl šesté. Zpáteční jízdenka vyjde maximálně na 120 korun na osobu. Samozřejmě se využije skupinové jízdenky, takže cena bude nižší.

Účast na Větrání je i přes nízkou náročnost na vlastní nebezpečí. Doporučuje se teplé oblečení a obutí. V případě předpovědi nepříznivého počasí se výlet nejpozději v pátek v poledne zruší.

Výlet je součástí turistické série Větrání webu Radost z pohybu a také Putování Moravou spolku Moravská národní obec, který propaguje moravskou kulturu a historii.

Facebookovou událost výletu na kraj Hané najdete zde.

Komentáře