Léto zakončili větrači na Helfštýně

Výletem nad Moravskou bránu a k jednomu z největších hradů u nás Helfštýnu se o uplynulé sobotě završila letní etapa letošního Větrání. Na devatenáctikilometrovou trasu z Hranic do Lipníka vedoucí převážně ve stínu lesa se se mnou vydalo jedenáct výletníků a pes.

Zvláštní pozornost si přitom zasloužil výkon druhačky Aničky, která celou cestu zvládla bez ztráty úsměvu a ve vlaku domů měla více energie než zbytek výpravy dohromady. A hlavně - výlet ohodnotila jako bezvadný. A podobně mluvili i ostatní účastníci.

Co jsme vlastně všechno viděli? Předně jsme prošli historická centra Hranic a v závěru cesty také Lipníka nad Bečvou. Trasa mezi mosty přes Bečvu v obou městech ovšem vedla převážně lesem, po modré turistické značce a cyklostezce, a tu a tam nabídla pěkný výhled na Moravskou bránu naproti ohraničenou masivem Oderských vrchů s vojenským prostorem Libavá. Pod ním byla vidět dálnice na Ostravu, o něco blíže k nám pak železniční trať a její viadukty u Jezernice, sem tam se objevila i samotná Bečva.

S blížícím se Helfštýnem trasa začala stoupat do vrchu, až se před námi objevily bašty a zdi hradního opevnění. Brána naštěstí byla otevřená, takže na nádvoří jsme krátce spočinuli a nabrali sílu na sestup do Týna nad Bečvou a závěrečné kilometry v Lipníku vedoucí po asfaltu oblíbené cyklostezky Bečva - a zatímco desítky cyklistů mířily teprve k hradu, my už měli Helfštýn za zády a těšili se do sprchy.

Nyní si Větrání dá měsíční pauzu, do terénu se vrátí až 8. října při výročním výstupu na hanácký Mont Blank, tedy Velký Kosíř. Letos půjdeme na rozhlednu a k táboráku od Slatinek a následně sestoupíme do některého z muzeí v Čechách pod Kosířem. Podrobnosti se zde objeví nejpozději do konce září.

Do té doby ale netřeba turisticky strádat - jednak se můžete podívat sem do kalendáře anebo třeba rovnou dát na můj tip - kolegové ze Šternberka pořádají v sobotu 24. září Podzimního putování Šternberskem (info). A o týden později se můžete vydat do Brna na tradiční Den za Moravu (pozvánka).







Komentáře