Výlet do Račího údolí nabídne stoletou tančírnu i zámek z komiksového Kafky

Půvabné a turisty oblíbené Račí údolí nedaleko Javorníku na Jesenicku bude cílem dalšího z výletů Větrání, který se chystá na neděli 16. října. V plánu je téměř devítikilometrová trasa, pokud by však účastníci neměli dost a počasí i čas tomu přály, dá se ještě o dva kilometry prodloužit. Vyrazit na cestu může kdokoliv.

Výchozím místem pěšího putování bude javornické vlakové nádraží, kam ale kvůli trvající výluce momentálně jezdí náhradní autobusy. Trasa provede účastníky ulicemi města až na historické náměstí, nad nímž se skví někdejší zámek vratislavských biskupů Jánský Vrch. Fanoušci komiksu ho ale odnedávna znají z komiksového zpracování Kafkova Zámku, neboť javornický zámek tyčící se nad městem posloužil jako inspirace autorovi ilustrací Jaromíru Švejdíkovi alias Jaromíru 99. Tohoto rodáka z Jeseníku možná znáte jako zpěváka kapel Priessnitz nebo Umakart či jako autora příběhů o výpravčím Aloisi Nebelovi.

Cesta větračů povede do vrchu k zámku a bude sledovat červenou značku až na kraj přírodní rezervace Račí údolí, k Čertovým kazatelnám, skalnímu útvaru, ze kterého je pěkný výhled na údolí. Od kazatelen pak turisté sejdou do údolí ke stoleté tančírně Georgshalle, která před druhou světovou válkou byla oblíbeným výletním místem obyvatel tohoto kraje a která nedávno vstala po nákladné rekonstrukci z trosek. Dnes se tu opět pořádají koncerty a další akce, pro turisty tu funguje informační centrum s možností občerstvení. Od tančírny se pak větrači vydají po modré značce zpět do města.

Pokud budou okolnosti příznivé, nabízí se ještě protažení trasy až ke torzu hradu Rychleby, které se tyčí zhruba kilometr po červené od Čertových kazatelen.

Přestože trasa výletu patří k těm kratším, je nutné počítat s tím, že výlet zabere celý den, zejména kvůli odlehlosti javornického výběžku a dopravě do něj. Z Olomouce se vyjíždí vlakem v 8:56, sraz účastníků je v plánu o půl deváté před hlavním nádražím. Další se mohou připojit po cestě: v 9:31 v Zábřehu, po 10. hodině při přestupu na náhradní autobus v Hanušovicích nebo v 11 hodin při přestupu v Lipové-lázních.

Na cestu zpět se pak vyrazí nejdříve v 16:03 s příjezdem po 19. hodině do Olomouce nebo nejpozději v 17:55 s příjezdem do Olomouce v 21:03. Vyplatí se koupit celodenní jízdenku pro Olomoucký kraj za 189 Kč pro jednu osobu nebo za 269 Kč pro dvojici s až třemi dětmi do 15 let. V případě použití klasického linkového autobusu mezi Javorníkem a Jeseníkem (odjezd 16:25 z Javorníku) je nutno počítat s jízdným 35 Kč navíc.

Účast na výletu je na vlastní nebezpečí. Doporučujeme pevnou obuv a vhodné oblečení, svačinu s sebou. V případě předpovědi nepříznivého počasí (silný vítr, vytrvalý déšť) se výlet nejpozději v pátek 14. 10. dopoledne ruší. Sledujte aktuální informace v události na Facebooku.

Foto: Wikipedia (tančírna), Studentpoint.cz (zámek)

Komentáře