Vydejte se jesenickým podhůřím do Malé Vídně

Hledáte-li krátký oddech od pečení cukroví, nákupu a balení dárků a dalších předvánočních povinností, můžete v sobotu 17. prosince vyrazit s Větráním na pohodovou zimní procházku do jesenického podhůří, přesněji z Rudy nad Moravou do Šumperka.

Připravená trasa měří necelých třináct kilometrů. V samotné Rudě nad Moravou se příliš nezdržíme (leda že by byl ještě zájem o "očíhnutí" zdejšího zchátralého zámku), od vlakového nádraží skály U Mýta, která se odhaluje na pomezí údolí Moravy a Mohelnické brázdy, se totiž necháme zelenou značkou vést do Hrabenova a následně na svahy nad ním, odkud budeme mít ves jako na dlani. Nebude to ale žádné náročné stoupání, nejvýše se dostaneme na nějakých 490 metrů pod vrcholem Baby, to už budeme na kraji lesa a na dohled kostelíka Božího těla s křížovou cestou, který tu prý stojí už od druhé poloviny 14. století a dodnes se k němu konají pravidelné poutě.

Od kostelíčka, jak se mu v kraji lidově říká, naše cesta povede lesem k sedlu Červený kříž, které od sebe odděluje vrchy Háj se známou rozhlednou a Chocholík. Protože výhledů bude dost i bez rozhledny, zamíříme k pozůstatkům někdejšího bludovského hradu, abychom následně sešli ke statku Bludoveček, který jistě potěší milovníky zvířat, a začali si užívat pohledu na Šumperk (viz foto). Město zvané též pro výstavnost historického centra Malá Vídeň je cílem naší cesty, ovšem než nasedneme do vlaku domů, prohlédneme si jeho střed a zastavíme se na zdejším vánočním trhu. A pak už pěkné Vánoce a příprava na Předsilvestrovské sopkování, poslední letošní výlet...

Ale nepředbíhejme, ještě něco málo potřebných informací k cestě na Šumpersko. Sraz účastníků je v 8:30 před hlavním olomouckém nádraží (jako vždy pod světelnou tabulí s odjezdy MHD před budovou), jedeme vlakem šumperákem/jeseničákem v 8:56. Jednotlivá jízdenka do Rudy vyjde na 97 korun, zpět ze Šumperka pak cesta vyjde na 89 korun. Jako vždy je možné se domluvit na skupinové jízdence, ovšem pouze do pěti lidí na jízdenku. Návrat do Olomouce nejpozději v 17 hodin.

Účast je na vlastní nebezpečí a odpovědnost, dobré je nepodcenit výběr obuvi a oblečení a také dostatek občerstvení, v lese po cestě si lze těžko něco koupit. Předpověď počasí momentálně slibuje polojasno, teploty kolem nuly, pokud by se předpověď zásadně změnila a hrozil by silný vítr nebo třeba mrznoucí déšť, tak se výlet nejpozději ve čtvrtek 15. prosince ruší. Pro aktuální informace sledujte tento článek nebo událost na Facebooku, ve které také můžete dát najevo svoji účast.

Komentáře