Ledové Pustevny, společná historie a nejkrásnější radnice - TurNovinky (1/2017)

Po sváteční pauze jsou zpět TurNovinky alias Turistické novinky, které by mohly či měly zajímat všechny ty, kteří se rádi toulají a poznávají zajímavá zákoutí Moravy a Slezska. Takto zkraje roku se sluší na úvod napsat jediné - ať vám to v novém roce šlape a ať vám jsou nejen TurNovinky, ale celý tento web inspirací pro vaše putování!

Nejkrásnější radnice
Víte, kde u nás najdete nejkrásnější radnici či obecní úřad? Nápovědou mohou být výsledky nedávné ankety dvouměsíčníku Moravské hospodářství, v níž hlasovala jak veřejnost, tak architekti. Z moravských a slezských úředních sídel bodoval u obou skupin hlasujících obecní úřad ve Svitávce, který sídlí v památkově chráněné vile továrníka Löw-Beera. Druhé místo mezi obecními úřady přisoudila veřejnost Křtinám, mezi radnicemi se pak na druhém místě umístila ta v Tišnově a třetí skončila radnice rýmařovská. Také architektům se nejvíce líbí sídlo obecního úřadu ve Svitávce, mezi radnicemi pak přisoudili druhé místo radnici v Moravské Třebové. Kompletní výsledky ankety najdete zde. (Mimochodem radnicím je na Moravském turistovi věnován seriál Hej, páni konšelé, projít si ho můžete tady.)

Jihomoravské baroko
Na barokní zajímavosti v Jihomoravském kraji upomíná nový portál Baroko.jizni-morava.info, který vznikl v souvislosti s chystanými aktivitami agentury CzechTourism, jež podporuje turistický ruch v České republice - pro rok 2017 je totiž ústředním tématem právě baroko, umělecký sloh, který nejen na Moravě a ve Slezsku zanechal patrně nejvýraznější stopu. Na odkazovaném portálu najdete zmínky o významných, ale i méně známých barokních památkách v nejrůznějších koutech jižní Moravy, také přehled zajímavých akcí konaných v daných lokalitách či nabídku ubytování. (Baroku se na Moravském turistovi věnuje seriál Pod křídly baculatých andělíčků, jeho části najdete zde.)

Podílejte se na expozici
V létě otevře Regionální muzeum Horního Pooslaví, které sídlí ve středověké tvrzi v Kněževsi na Žďársku. Na připravované expozici zabývající se životem a zajímavostmi v Radostíně nad Oslavou a okolních obcích se přitom můžete podílet i vy, muzeum se totiž obrací na veřejnost se žádostí o pomoc při tvorbě své národopisné sbírky a knihovny. Podrobnosti a také třeba kontakt pro domluvení prohlídky někdejší tvrze jsou k mání na stránkách muzea.

Ledové Pustevny
Leden patří na Pustevnách již tradičně ledu a sochání z něj a nejinak tomu bude letos. Po tři lednové víkendy (7.-8., 14.-15. a 21.-22. ledna) si tu budete moci prohlédnout nejrůznější výtvory z ledu a sněhu mistrů řezbářského řemesla, v plánu i ledový bar nebo skluzavka pro děti a také bohatý doprovodný program. Další informace na www.pustevny.cz.

Společná historie
Česko-německou historii Slavonic a okolí od roku 1872 do současnosti připomíná nová expozice Společná interpretace společné historie složená ze čtyř osudů místních obyvatel. Výstava ve slavonickém Spolkovém domě byla zpřístupněna v předposlední den loňského roku.

Opavskem pěšky i na kole
Během ledna do informačních center a také škol v okrese Opava zamíří druhý díl brožury Opavskem pěšky i na kole, přes lesy, louky, pole. Naváže na první díl, který se zaměřoval na přírodní zajímavosti v okolí Opavy a Hlučína a získal si značnou oblibu jak u turistů, tak třeba u učitelů (stáhnout můžete tady). Nová část se zaměří na přírodu Budišovska a Vítkovska.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat každou neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře