Sezona začíná za tři, dva, jedna... - TurNovinky 12/2017

První jarní novinky jsou drobet obsáhlejší, než jste zvyklí, ale má to své důvody. Tím hlavním je, že letošní turistická sezona už je tu, a kde se ještě neodzimovali, tam tak učiní příští víkend - a nebude to rozhodně apríl. No a pak také před týdnem Turistické novinky nevyšly, tak je třeba dohnat informační deficit...

Komentované prohlídky Ostravy
Začneme v Ostravě, kde návštěvníkům nabízejí komentované prohlídky zaměřené jednak na zajímavá místa jednotlivých městských částí, hudební skladatele spojené s Ostravskem nebo na městské věže. Nabídku s termíny a možností rezervace najdete zde. Mimochodem věž Nové radnice (o radnici si můžete něco málo načíst v seriálu Hej, páni konšelé) je po opravě výtahu již přístupná, a sice od 9 do 19 hodin.

Otevřené chrámy
Na severu ještě zůstaneme. Ostravsko-opavské biskupství totiž plánuje se začátkem května otevřít vybrané chrámy a poutní kostely návštěvníkům mimo doby bohoslužeb a s možností využít zdarma služeb průvodce. Kromě celoročně otevřených významných chrámů ve velkých městech na území diecéze to budou například kostel ve Štramberku či Hukvaldech, moderní kostel sv. Hedviky v Opavě nebo naopak starobylý kostelík v Hrozové v osoblažském výběžku. Přehled otevřených kostelů bude během dubna k dispozici tady.

Spanilá jízda Hanou
Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem zahájí turistickou sezonu stejně jako v minulých letech spanilou jízdou parádního spřežení po hanáckých obcích. Historický kočár doprovázený jízdní gardou vyjede na svou cestu v sobotu 1. dubna, celodenní trasa vede přes Čelechovice na Hané, Vrahovice, Vrbátky, Olšany u Prostějova, Slatinice a Slatinky, na vybraných místech je připraven i doprovodný kulturní program nebo třeba ukázky krmení koní. Časový rozpis jízdy je k dispozici zde.

Z hradů a zámků několika slovy
Hrady a zámky se vesměs také otevírají první dubnovou sobotu. Třeba v Moravské Třebové zahájí sezonu jarmarkem doprovázeným historickými divadelními a hudebními vystoupeními, přijde i kouzelník. Na Buchlově lákají jako na novinku na Taneční sál, který byl po dlouhé rekonstrukci otevřen vloni na podzim - je součástí okruhu Buchlov v proměnách času. Ve Vizovicích si zase můžete projít zámecký park s novým tištěným průvodcem plným historických fotek snímků podoby zahrady z přelomu 19. a 20. století. Navštívit můžete také zámek Hradec nad Moravicí, o dubnových víkendech a svátcích je nazdoben velikonočně a na velikonoční tradice a symboly také bude zaměřen výklad průvodců. Jarní a velikonoční výzdobu bude mít na začátek sezony také třeba zámek Lysice, výstavu květinových aranžmá a dekorací lze navštívit od 7. do 17. dubna.

Litovelské zahájení sezony
Ideální příležitostí pro poznání zajímavostí Litovle je sobota 8. dubna, kdy bude v Hanáckých Benátkách zahájena letošní turistická sezona. Připraveny jsou komentované prohlídky památek ve městě, výlety po jeho okolí anebo třeba možnost proplout kusem města po rameni Nečíz, které teče pod náměstím. Podrobnosti jsou k mání na webu města.

Eichhorn 1809
Na hradě Veveří se v sobotu 8. dubna setkají vojáci armád z dob napoleonských válek. Návštěvníci si budou moci prohlédnout vojenské ležení a se 14. hodinou je čeká i ukázka bitvy. Program tady.

Deset let Kroměřížské dráhy
Fandové železnice by si měli do diářů poznamenat datum 16. dubna. Tehdy vyjede mezi Kojetínem a Tovačovem vlak tažený parní lokomotivou BS 200, a to u příležitosti oslavy deseti let působení Kroměřížské dráhy na tovačovské lokálce, kde byla pravidelná osobní doprava ukončena v roce 1981.

Nová naučná stezka
V bývalé oboře u Rosic u Brna byla v březnu otevřena nová naučná stezka. Osm zastavení na čtyřech kilometrech seznamuje interaktivní formou se zdejší živou i neživou přírodou a přírodními zajímavostmi Rosic. Stezka začíná i končí u rybníka Loučka a je vhodná i pro děti. V Rosicích jde o druhou naučnou stezku, ta starší vedoucí rosickými ulicemi přibližuje historii města.

Kalendář vinařských stezek
Moravské vinařské stezky zveřejnily kalendář letošních akcí, který je dost obsáhlý - je v něm na pět set akcí (mezi nimi jsou četné cyklovýlety nebo třeba dubnový Festival otevřených sklepů v okolí Mutěnic)! Kalendář je k prohlédnutí či stažení zde, případně bude od začátku dubna k dispozici v papírové podobě v informačních centrech na stezkách.

Rozkvetlé mandloně
Mandloně nepatří k obvyklým moravským dřevinám, a proto si je v Hustopečích náležitě považují. Letošní slavnosti už sice proběhly o uplynulé sobotě, ovšem na Mandloňovou stezku s volně přístupnou rozhlednou v rozkvetlých sadech ze městem se jednoduše vyplatí vyrazit.

Šafránové koberce
A stejně tak se vyplatí zajet na Valašsko, do Lačnova nedaleko Horní Lidče, kde louky v uplynulých dnech probarvil svými bílo-fialovými kvítky šafrán bělokvětý. Okolí vesnice s přírodními památkami Sucháčkovy paseky nebo Smolinka patří k nejbohatším místům výskytu této kriticky ohrožené květinky u nás.

Rychlebská brigáda
Na Rychlebských stezkách zahájí novou sezonu pracovní brigádou. Dobrovolníci, kteří by chtěli pomoci s údržbou stávajících trailových tratí napříč Rychlebskými horami a také výstavbou zcela nového úseku, najdou informace tady.

Háčkované dějiny
Netradiční výstavu můžete až do 7. května navštívit na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Českou i světovou historii tu přibližují háčkované postavy Lenky Bednářové. Spatřit tak můžete háčkovaného mamuta, T. G. Masaryka, kata Mydláře nebo třeba německé esesmany. Nezapomeňte vzít děti, jistě je tento háčkovaný dějepis, mimochodem zapsaný v České knize rekordů a kuriozit, bude bavit.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat každou neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře