Pohádkové jeskyně, parní vlaky a císařovna na Hané - TurNovinky 19/2017

Opět se zpožděním, ale přece, je tu nová porce Turistických novinek z Moravy a Slezska. A porce je to výživná - podíváme se do jeskyní i důlních štol, svezeme se na kolejích a na vodě a navštívíme také zoo. Hurá na to...

Otevírá se Poštovní štola
Začneme na severu, kde se turistům se začátkem června opět otevře Poštovní štola u Zlatých Hor, památka na důlní činnost v regionu, která je prvně připomínána v roce 1513. Ve štole jsou dobře zachovalé části ručně sekaných chodeb a komínů, také třeba dřevěné vodotěžní zařízení. Přístupná štola bude od 1. června do 31. srpna, a to každý den kromě pondělí. Prohlídku je však třeba dopředu objednat - kontakty a další informace najdete tady.

Den dětí v jeskyních
U příležitosti Mezinárodního dne dětí je možné s ratolestmi v následujících dnech vyrazit na celou řadu akcí. V nabídce lze přitom najít i pozvánky do jeskyní. Například v jeskyni Na Špičáku na Jesenicku se malí návštěvníci setkají až do pátku 2. června s maličkými jeskynními skřítky a prožít prohlídku jeskyně s pohádkou. Pohádkový program pro děti připravila také třeba jeskyně Výpustek v Moravském krasu, tady však v sobotu 3. června. Podrobnosti jsou k mání na www.caves.cz.

Marie Terezie v Olomouci
Do hanácké metropole zavítá o tomto víkendu císařovna Marie Terezie. Stane se tak v sobotu 3. června v rámci Svátků města. Program oslav je však mnohem bohatší a zahrnuje mimo jiné koncerty, historický a antikvariátní trh, folklorní ukázky nebo prohlídky radnice (o radnici jsme psali v seriálu Hej, páni konšelé). Program je k dispozici zde.

Parním vlakem z Brna na sever
Na kolejích mezi Brnem a Mladějovem na Moravě poblíž Moravské Třebové bude možné v sobotu 3. června spatřit historický vlak tažený parní lokomotivou Šlechtična. Pokud jej však nechcete pouze vidět, ale chtěli byste se i svézt, buďte před 9. hodinou ranní na brněnském Dolním nádraží nebo později ve stanicích po trase, tedy mimo jiné v Blansku, Boskovicích nebo Velkých Opatovicích. V Mladějově pak bude možné navštívit areál Průmyslového muzea a svézt se výletním vlakem na zdejší úzkorozchodné trati. Zpět do Brna se pak Šlechtična z Mladějova vydá v 15:35. Jízdní řád a informace o doprovodném programu najdete tady.

Historickým vlakem do Lednice
Také letos se na cestě do Lednicko-valtického areálu můžete svézt historickým vlakem, přesněji stařičkým motorákem Hurvínek z 50. let. Ten bude vyjíždět z Břeclavi do Lednice až do 28. září. A co víc, po předložení platné jízdenky z historického vlaku na pokladně lednického zámku, získáte slevu na vstupném. Více se dočtete tady.

Nový statek ve Strážnici
Letošní turistickou sezonu zahájil skanzen ve Strážnici rozšířen o nový objekt, kterým je hliněný statek z Nové Lhoty na Horňácku. Pracovníci skanzenu jej svépomocí budovali pět let, přičemž dbali na použití původních materiálů a stavebních technologií.

Chovatelský úspěch v Zoo Ostrava
Návštěvníci ostravské zoo mohou už od půlky květny ve výběhu lemurů mongoz vidět na počátku dubna narozené mládě. Zatímco pro hosty zahrady jde především o zajímavou atrakci, pro zoo je narození mláděte velký chovatelský úspěch, neboť lemuři mongoz jsou kriticky ohrožený druh a většina mláďat narozených v posledních letech v evropských zahradách nepřežila. Chovatelé by si přitom přáli, aby mládě bylo samička, protože těch je pro zachování druhu nedostatek. Pohlaví mláděte se ovšem podaří určit až za nějakou dobu.

Vodácký autobus a nové suvenýry
Na Znojemsku neustále vylepšují služby pro turisty, ty, kteří milují vodu, nevyjímaje. Od roku 2014 vzniklo na Dyji pro lepší sjízdnost několik skluzavek a vybudovala se neustále vylepšovaná tábořiště v Krhovicích a Hrádku. Letošní novinkou je pak autobus, který vodákům o víkendech zajistí cestu zpět do Znojma. A Půjčovna lodí Dyje připravila pro zájemce také nové suvenýry - trička nebo hrnky.

Mimořádný okruh na Buchlově
Hrad Buchlov nabízí o vybraných víkendech možnost absolvování mimořádného prohlídkového okruhu Buchlovská spirála. Ten je zaměřen na postupný stavební stavební vývoj hradu a je určen zejména zájemcům o středověkou architekturu a dějiny historických staveb. Více informací je k dispozici na webu hradu.

Otevřená zahrada a tříkolky
Pod Buchlovem, v areálu zámku Buchlovice, se zase připravuje Víkend otevřených zahrad. Ve dnech 10. a 11. června tu můžete absolvovat komentované prohlídky zámecké zahrady se zahradní architektkou Martinou Zimmermannovou. A kdyby vám to bylo málo, můžete v zámku navštívit aktuální výstavu historických tříkolek.

Rekonstrukce Malenovic
Hrad v Malenovicích je v letošní sezoně z důvodu stavebních prací, konkrétně prací na statickém zajištění hradu, uzavřen. Přístupná je ovšem je ovšem až do října expozice Dřevo, proutí, sláma v sousední hájence. Otevírací doba a další informace jsou na webu kastelána hradu.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat s týdenní periodicitou, většinou v neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře