Otevřené kostely, zahrady i minaret - TurNovinky 20/2017

Z titulku aktuálních Turistických novinek by se mohlo zdát, že se turistům v těchto dnech otevírá kdeco, na následujících řádcích se ale bohužel můžete přesvědčit, že pravda to zas tak úplně není. A to se nezmiňujeme o velké vlakové výluce v Brně, která cesty vlakem přes jihomoravskou metropoli již komplikuje... Je totiž třeba myslet pozitivně, a tak je většina zde obsažených zpráv pro turisty dobrá. Jen se přesvědčete.

Zpřístupněny interiéry minaretu
Lednický minaret po dlouhých čtyřiceti letech láká návštěvníky do svých, čerstvě zrestaurovaných salonů v 1. patře. Mimořádný prohlídkový okruh, na který je však třeba se dopředu nahlásit, nabízí pohled do prostor, které knížecí rodina Lichtenštejnů a jejich hosté využívali při procházkách jako místo pro odpočinek a osvěžení. K celkovému dokončení rekonstrukce minaretu vystavěného v letech 1797-1804 v zámeckém parku nyní chybí pouze opravit spodní části exteriérů, což je plánováno na příští rok.

Nové turistické známky
Za poslední týdny se rozrostla nabídka turistických známek o řadu míst na Moravě a ve Slezsku. Nově si sběratelé mohou na svých toulkách pořídit známku znojemského hradu, rozhledny na Svatém Hostýně, synagog v Boskovicích či Krnově nebo rozhledny Maruška v Hošťálkové. Přehled nových turistických známek najdete tady.

Noc kostelů
Připomínáme, že tento pátek se otevřou po celé Moravě a Slezsku svatostánky v rámci Noci kostelů. Na řadě míst to přitom nebude jen o komentovaných prohlídkách, připraven je často i bohatý doprovodný program. Aktualizované informace najdete na www.nockostelu.cz.

Vyhlídka u sv. Ducha
Když už jsme u kostelů, víte, že ve Starém Městě u Uherského Hradiště můžete vystoupat na jižní věž jednoho z nejmodernějších chrámů u nás, chrámu sv. Ducha a z výšky 43 metrů se pokochat výhledy nejen na souměstí na březích Moravy, ale také třeba na Chřiby, Bílé Karpaty či Vizovické vrchy? Otevřeno je vždy od úterý do neděle, ve všední dny od 9 do 16:30, o víkendech se otevírá až v 11 hodin. Vstupné činí 10 Kč.

Víkend otevřených zahrad
Sotva skončí Noc kostelů, už se budou návštěvníkům za nejrůznějších doprovodných programů otevírat po celé zemi zahrady, parky a arboreta. Žít bude například zámecký park v Maříži u Slavonic, kde se v neděli uskuteční Hraniční festival, komentované prohlídky nebo třeba prodej exotického ptactva zase na sobotu připravili správci zámku Jánský Vrch v Javorníku. Zpřístupněna v rámci komentovaných prohlídek bude také freskami zdobená sala terrena v barokní klášterní zahradě ve Velehradě a na seznamu nechybějí ani proslulé kroměřížské zahrady. Přehled otevřených zahrad je k dispozici tady.

Žehnání Trojici
Na pěknou procházku po historické česko-moravské hranici zvou v sobotu 10. června na Svitavsku. Nad vesnicí Ostrý Kámen, kam se dá z centra Svitav dojít po naučné stezce Na pomezí Čech a Moravy (cca 6 km), se totiž bude žehnat obnovené soše Nejsvětější Trojice. K samotnému aktu žehnání dojde po 15. hodině. Pokud byste chtěli vyrazit společně s dalšími poutníky, odchází se ve 13:15 od fary českobratrské církve ve svitavské Poličské ulici, případně ve 14:15 od kaple sv. Cyrila a Metoděje na Ostrém Kameni.

Otevření cyklostezky
V sobotu 24. června bude slavnostně otevřena přeshraniční cyklostezka Thayarunde z rakouského Waidhofenu do Slavonic v trase někdejší železnice. Hlavní program je připraven právě na bývalém nádraží v Waidhofenu, další akce, zejména hudební vystoupení či výstavy, jsou plánovány po celé trase cyklostezky. Ve Slavonicích se mimo jiné chystá posezení s heligonkami nebo koncert na náměstí.

Nová zámecká expozice
Zámek Bučovice chystá na červenec zpřístupnění nové interaktivní expozice Moravský šlechtic ve svém labyrintu. Tvořit ji budou témata reprezentující životní styl moravské renesanční aristokracie. Expozice bude zřízena v rehabilitovaných prostorách, které donedávna sloužily jako provozní zázemí zámku.

Předprodej na vinobraní
S prvním červnovým dnem odstartoval předprodej vstupenek na Znojemské historické vinobraní, největší svátek vína v zemi, který se uskuteční ve dnech 15. až 17. září. Během června jsou permanentky na k dispozici za 300 korun - více na stránkách akce.

Kosíř stále zavřený
Rozhledna na Velkém Kosíři na Prostějovsku je stále uzavřená a řešení této nemilé situace je stále v nedohlednu. V době letních prázdnin ovšem bude otevřen alespoň kiosek v přízemí rozhledny, a to o víkendech a o státních svátcích, vždy od 11 do 17 hodin. Jedna z nejhezčích rozhleden na Moravě je uzavřena od letošního února kvůli jejímu technickému stavu, otevřena přitom byla před čtyřmi lety.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat s týdenní periodicitou, většinou v neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře