Hradozámecká noc, bitva o trať a nádrž z filmu Svěrákových - TurNovinky 24/2017

Posledně jsme Turistické novinky začínali špatnou zprávou, a sice vyhořelým kostelem v Gutech u Třince. Nyní si dovolíme k tomuto vrátit - kostel totiž čeká vědecká rekonstrukce, tedy výstavba věrné repliky, a část nákladů by vedle pojistky měl pokrýt i výtěžek z veřejné sbírky. Přispět do ní můžete libovolnou částkou na účet 7657654/0300. A co je dále nového na Moravě a ve Slezsku v oblasti turistiky?

Omezení v lesích
Silné bouřky, které se přehnaly v uplynulých dnech nad naším územím, zanechaly v lesích velké škody. Podle Lesů ČR došlo v celé České republice k poškození více než 100 tisíc metrů krychlových dřeva, polovinu z toho činí škody napáchané v lesích v okolí Mohelnice, Olomouce a Šternberka, o 25 tisících metrů se hovoří v Moravském krase. Aktuálně se jedná o zákazu vstupu do postižených oblastí kvůli odklízení kalamitního dřeva, již nyní lesníci rozmístili na daných místech upozornění a prosí o jejich respektování. Informace můžete sledovat na stránkách Lesů ČR.

Kromě toho musejí turisté při svých cestách počítat ještě s jedním omezením, a sice na Zlínsku. V okolí Slušovic, Fryštáku či Vršavy je vytyčena zóna, do níž je kvůli výskytu divočáků nakažených afrických morem zakázán vstup. Tento zákaz platí až do 29. srpna a týká se lesů, polí a polních cest - více o něm tady. Na hrad Lukov nebo do zlínské zoo ale můžete bez problémů vyrazit.

Hradozámecká noc
Hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu se v sobotu 26. srpna rozloučí s létem a návštěvníkům se představí v nevšedním světle. Hostitelem hlavního programu je zámek Náměšť nad Oslavou, kde budou probíhat nejen večerní prohlídky zámeckých prostor, ale návštěvníci se mohou těšit na zahradní kratochvíle, koncert renesanční hudby pro žestě anebo zavítat do renesanční tiskárny. Kompletní program je k dispozici tady. Kromě Náměště lákají ve večerních hodinách poslední srpnové soboty na zajímavý program také hrady a zámky Dačice, Telč, Bouzov, Velké Losiny, Šternberk, Kunín, Hradec nad Moravicí, Valtice či Vranov nad Dyjí a také další památky jako třeba vila Löw-Beer v Brně. Přehled všech zapojených památek najdete zde.

Nová stanice lanovky
Pustevny se mohou pochlubit novou stanicí lanovky z Trojanovic, zprovozněna byla na přelomu července a srpna. Nová stanice je z kamene, dřeva a skla, navržena byla v souladu s okolní přírodou tak, aby na Pustevny dobře zapadla. Její součástí jsou pokladny, obchůdek se suvenýry, půjčovna lyží a koloběžek, samoobslužné bistro a veřejné WC, velká okna nabízejí parádní výhled do okolí.Budova je dílem kopřivnického architekta Kamila Mrvy, který již léta s obcí Trojanovice spolupracuje. Původní budova stanice lanovky z roku 1937 byla stržena kvůli špatnému stavu vloni.

Tajemné zámecké chodby a rodinná galerie
Na zámku ve Žďáru nad Sázavou mohou zájemci nově navštívit rodinnou galerii Kinských, kteří byli posledními majiteli zámku s modrou krví. V galerii v bývalých konírnách jsou k vidění dobové fotografie i portréty členů rodu, velkou část tvoří momentky z jejich života, například jsou zachyceni při lyžování nebo s koňmi. Vstupné na výstavu je dobrovolné, výtěžek z něj půjde na opravu kování ve Studniční kapli. Kromě galerie můžete na žďárský zámek zavítat také za zážitky, a sice v sobotu 26. srpna od 13 hodin. To se veřejnosti v rámci zážitkové hry a hledání tajné truhly otevřou běžně nepřístupné prostory zámku jako temné sklepy nebo naopak půdy bývalého kláštera.

Bitva a výletní jízdy na úzkokolejce
Úzkokolejná průmyslová dráha v Mladějově na Moravě v sobotu 19. srpna opět ožije Vzpomínkovými oslavami za padlé v první světové válce Mladějov - Blosdorf. Součástí oslav je jako tradičně pietní akt, ale především oblíbená bitevní ukázka za účasti historických vojenských jednotek, nebudou chybět ani výjevy ze starého mocnářství (k programu více zde). Pokud byste si raději užili jízdu na dráze v Hřebečovském hřbetu, letos prodlouženou až k dolu Gerhard, v poklidu, můžete letos do Mladějova vyrazit ještě ve třech termínech - 26. srpna a 2. a 16. září. Mimochodem místo ve výletním vlaku si můžete rezervovat dopředu. Více informací tady.

Obnovují lesní dráhu
Víte, že také Rajnochovice v Hostýnských vrších mají svoji železnici? Arcibiskupská úzkorozchodná lesní dráha byla vybudována pro svoz dřeva na zdejší pilu, ale také k výletům panstva na počátku 20. století a sloužila až do roku 1921, krátce nato byla zlikvidována. Nyní ji Společnost pro obnovu Rajnochovické lesní železnice postupně obnovuje, na části obnovené tratě v areálu vybudovaného muzea se už mohou zájemci po předchozí domluvě (a občas během veřejně vyhlášených akcí) svézt. Potřebné informace jsou k mání na www.rajnochovicka.cz.

Osoblažka se vrátí v čase
A ještě jednou úzkorozchodná železnice. Obce na Osoblažsku chtějí koupit a vrátit do původní podoby "svá" nádraží na trati z Třemešné do Osoblahy. Obnovená nádraží by měla sloužit jako malá železniční či regionální muzea, infocentra nebo půjčovny kol. Jejich rekonstrukce by se měla uskutečnit v rámci společného projektu s provozovateli historické tratě v polské Kuźni Raciborskiej. Projekt se má týkat nádraží Osoblaha, Slezské Rudoltice, Koberno, Liptaň a Bohušov. O Osoblažce najdete více zde.

Toulky údolím Olše
Koncem roku 2019 by se turisté mohli poprvé zatoulat po nové stezce údolím řeky Olše. Společný projekt Muzea Těšínska a polské obce Hażlach chce zatraktivnit tuto oblast pro turisty, přičemž se počítá nejen s novou turistickou trasou, společnými propagačními materiály nebo půjčovnami kol, ale také třeba s revitalizací opevnění v archeoparku v Chotěbuzi nebo tematickou expozicí v Domě přírodovědce v Hażlachu.

Přírůstky v expozici Svěrákových
Filmová expozice Jana a Zdeňka Svěrákových na zámku v Čechách pod Kosířem se rozroste o exponáty z jejich nejnovějšího filmu Po strništi bos. Od 8. září si návštěvníci budou moci vedle fotografií z natáčení, rekvizit, kostýmů či kulis z Koljy, Obecné školy nebo Tmavomodrého světa prohlédnout také třeba pletený kříž do vlasů hlavního hrdiny Edy Součka nebo originální přídavnou nádrž letounu Lockheed P-38 Lightning.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, shrnují zajímavé novinky týkající se turistiky na Moravě a ve Slezsku. Běžně se je snažím vydávat s týdenní periodicitou, přes letní prázdniny nepravidelně podle času. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře