Olomouc: Kaple Panny Marie Loretánské v Neředíně

Náves starého Neředína leží poněkud stranou městského shonu, zároveň ale jen několik desítek kroků od rušné třídy Míru s ústředním hřbitovem a krematoriem a ulice Okružní. Náves je tradičně hanácká, širokou ulici s pásem zeleně lemují někdejší grunty, z nichž řada v posledních letech porůznu změnila svoji podobu. I díky zdejší kapličce si ale stále drží venkovský charakter.

Nevelká, avšak půvabná kaple Panny Marie Loretánské s dominantní zvonicí tu stojí od roku 1771, nejspíše tehdy si ji Neředínští postavili na místě dřívější dřevěné zvoničky. Zvon, který je zavěšen ve věži, nese letopočet 1792. Písemné prameny v archivech dále mluví zejména o opravách v průběhu času, například v roce 1881 byla zhotovena nová věž. Opravovalo se také za války v roce 1940, to byla na dlouhou dobu oprava poslední. Půvab kapli po letech přehlížení vrátila až celková rekonstrukce na přelomu tisíciletí.

Kaple je prostě zařízena, v interiéru jsou obrázky a soška patronky, zvenčí je do stěny vsazena pamětní deska obětem druhé světové války. Dojem z kaple ovšem kazí umístění kontejnerů na tříděný odpad v její těsné blízkosti, jako kdyby se snad nedalo najít příhodnější místo pro ukládání odpadu.

Ve starém Neředíně najdeme i další drobné památky této dříve samostatné vsi a od roku 1919 části Olomouce. Jen několik kroků od kaple stojí památník obětem první světové války, na konci ulice u rybníčku kříž z poloviny 19. století. Hodnotnější je však kříž s reliéfem Panny Marie Bolestné a lebkou se zkříženými hnáty stojící na rohu ulic Neředínská a Letců, který je podobného stáří jako kaple, z roku 1774.




Komentáře