Nové naučné stezky, historické vlaky a výstava venuše – TurNovinky 27/2017

Letošní turistická sezona sice pomalu, ale jistě končí, to ovšem neznamená, že napříč Moravou a Slezskem nelze narazit na některé novinky mezi atraktivitami nebo zajímavé akce. Ostatně se o tom můžete přesvědčit na následujících řádcích...

Odra a Olše blíže turistům
Nové atraktivity a infrastrukturu nabízí turistům okolí Bohumína. Díky společnému projektu města, Šilheřovic a polských Krzyzanowic Odra a Olše blíže turistům i obyvatelům pohraničí vyrostla na polské straně Odry sedmadvacetimetrová rozhledna, na české straně vznikla nová naučná stezka a další stezka byla opravena, k tomu Bohumín vybudoval novou lávku u Vrbického jezera anebo třeba cykloboxy pro úschovu kol.

Parním vlakem na oslavy dráhy i výlov rybníka
O nadcházejícím víkendu bude možné na moravských tratích spatřit nostalgické historické vlaky. Svézt se jimi bude možné na Vlárské dráze mezi Brnem a Velikou nad Veličkou, která oslaví 130 let, jízdní řád i nabídka akcí po trati jsou k dispozici na stránkách Českých drah. Ve dnech 21. a 22. října vyjede historický vlak i na tzv. tovačovku, trať mezi Kojetínem a Tovačem, a sice u příležitosti výlovu Hradeckého rybníka. Jízdní řád je k nahlédnutí tady.

Mezinárodní den archeologie s venuší
Celý měsíc bude k vidění originál sošky venuše z Pavlova, jejíž stáří se odhaduje na 27–29 tisíc let a která byla u Pavlova objevena v roce 1953. Vystavena bude v Archeoparku v Pavlově, a sice od 21. října až do 26. listopadu. Vernisáž výstavy se uskuteční u příležitosti Mezinárodního dne archeologie, archeopark na tento den chystá mimo jiné komentované prohlídky nebo prohlídky s pracovními listy pro děti.

Muzeum historických BMW
Brno má nové muzeum. Zaměřuje se na historické automobily BMW a jde prý o druhé největší takové muzeum v Evropě. Návštěvníci jej najdou v areálu firmy Renocar ve Slatině, prohlédnout si tu můžou desítku stařičkých strojů, mimo jiné první sportovní model této oblíbené německé značky. Otevřeno je každý den vyjma neděle, vstupné se neplatí.

Vlk ve slavícím muzeu
Muzeum Vysočiny Jihlava si připomíná 125. výročí svého vzniku. Při té příležitosti byla zahájena retrospektivní výstava, která přibližuje minulost i současnost této organizace a bohatost jejích sbírek. Mimo jiné je vůbec poprvé prezentován preparovaný vlk obecný, který byl letos usmrcen při nehodě na D1. Výstava je přístupná do 12. listopadu. Zároveň lze zhlédnout výstavu slabikářů z celého světa ze soukromé sbírky, doplněné o scenérie školních prostor z různé doby.

Zdarma do galerie
Galerie města Blanska se rozhodla více se zpřístupnit návštěvníkům, a tak od 24. října ruší vstupné a upravuje otevírací dobu. Nově je otevřena každý den vyjma pondělí do 17 hodin, ve středu dokonce do 19:30. Galerie se zaměřuje na současné profesionální umění.

Kabátův kopec
Čtvrtou naučnou stezku zpřístupnili v polovině října v Krnově. Její zastavení a hry na nich přibližují historii a zajímavosti Kabátova kopce při západním okraji města, který od druhé světové války využívala armáda jako své cvičiště. Kopec je ostrůvkem teplomilné vegetace, roste tu několik ohrožených druhů rostlin a široký je seznam zde žijících cenných živočichů. Stezka je přístupná od autobusové zastávky Pod Ježníkem.

Z Vídně na sever
Na severu zůstaneme, až do konce března příštího roku totiž mohou zájemci na ostravském pracovišti Národního památkového ústavu zhlédnout výstavu Z Vídně na sever, která se zaměřuje na první období výstavby a provozu dvou páteřních železničních tratí u nás, Severní dráhy císaře Ferdinanda a Severní státní dráhy. Výstava navazuje na dříve vydané odborné publikace o těchto tratích a vedle obrazového modelu si návštěvníci mohou prohlédnout papírové modely vybraných stanic a různých drážních objektů. Výstava je přístupná každý všední den mezi 9. a 15. hodinou.

Dějiny školství a busta Ladislava Velena
V Moravské Třebové, která letos slaví 760 let města, připravili pro turisty, zejména ty se zálibou v regionální historii, dvě novinky. Tou první je na zámeckém nádvoří umístěná busta Ladislava Velena ze Žerotína, renesančního šlechtice, za něhož město dosáhlo velkého rozmachu a místní zámek mimo jiné dostal dnes charakteristickou arkádovou část. Druhou novinkou je naučná stezka, která v městských ulicích provází po dějinách zdejšího školství.

Stezka zajímavostmi Nového Veselí
Novou naučnou stezkou se může pochlubit i Nové Veselí na Vysočině. Má deset zastavení a ty, kteří se po ní vydají, seznámí s nejrůznějšími perličkami z historie či památkami nebo řemesly provozovanými v městyse.

Strom roku stojí v Kvasicích
Při založení zámeckého parku v Kvasicích na Kroměřížsku byl vysazen i ořešák, který se stal vítězem letošního ročníku ankety Strom roku. Je tomu už 230 let. Za takovou dobu si zažil své, mimo jiné poměrně nedávno, v roce 1997, kdy mu po povodních hrozilo zkáza, ale díky odborným zásahům byl zachráněn a dodnes je tak ozdobou kvasického parku. S vítězstvím je spojena i finanční odměna pro obec, ta ji chce využít ke znovuvybudování kaple, která pod ořešákem stávala.

Biskupská kupa uzavřena
Rozhledna Biskupská kupa, která je nejstarší vyhlídkovou věží na Jesenicku, se v uplynulých dnech zahalila do lešení. Prochází totiž celkovou rekonstrukcí, při níž dojde k opravě vnější fasády a výměně části dřevěného schodiště, které již bylo nebezpečné. Rozhledna by měla být kvůli pracím uzavřena do konce listopadu.

700 let Bouzova
Hrad Bouzov nedávno otevřenou výstavou k 700. výročí první písemné zmínky připomíná, že není jen pohádkovou kulisou, ale šlechtickým sídlem s dlouhou historií. Na výstavě se mohou návštěvníci seznámit s listinou z roku 1317 a dalšími dokumenty z historie hrady, ale také jeho modely z nejrůznějších materiálů nebo třeba kámen z pranýře, který stával v městečku pod hradem. Část výstavy je přístupná na hradním nádvoří, část pak v rámci prohlídkových okruhů.

Odhalení pomníku Jarmily Šulákové
Na Valašském Slavíně, čestném pohřebišti významných osobností Valašska u kostela sv. Anny v rožnovském skanzenu, bude koncem října odhalen pomník Jarmily Šulákové. Oblíbená zpěvačka lidových písní zemřela letos v únoru.

Virtuální prohlídka města
Web zlínského informačního centra nabízí turistům dopředu si prohlédnout některá zajímavá místa ve městě prostřednictvím virtuálních prohlídek. Aktuálně byla tato nabídka rozšířena o sedm nových lokalit, celkově si jich tak můžete prohlédnout již třináct, včetně například Baťovy vily, vyhlídky z 21. budovy nebo koupaliště. Stačí kliknout sem.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, shrnují zajímavé novinky týkající se turistiky na Moravě a ve Slezsku. Snažím se je vydávat s týdenní periodicitou, ale pravidelnost závisí i na množství volného času a síle, které je třeba po pořádaných výletech Větrání vždy méně. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře