Zpět v čase: Kaple sv. Floriána v Lutíně

Není to tak dávno, co kaple zasvěcená sv. Floriánovi u někdejších vojenských skladů mezi Lutínem a Olšany u Prostějova byla v havarijním stavu a vypadalo to, že každou chvílí spadne. Žalostný stav stavby, o které odborníci mluví jako o unikátním dokladu pronikání empíru do venkovské architektury, je již ale minulostí. Kaplička díky obci Lutín vloni prošla celkovou rekonstrukcí a září novotou.

Nutno k výjimečnosti rekonstrukce podotknout, že kaple není a asi jen tak nebude turistickým lákadlem, kvůli vzdálenosti od obou zmíněných obcí a umístěním na okraji jinak nevzhledné a komerčně využívané lokality. Ale při cestě v kraji na dohled Velkého Kosíře by ji bylo škoda přehlédnout. Ostatně toho si byli Lutínští vědomi, když před časem žádali památkáře o povolení k přesunu kaple do obce – neuspěli... O kapli a někdejším vojenském cvičišti a skladišti, jehož byla součástí, si můžete více přečíst v tomto článku.

Dvojici fotografií níže od sebe dělí jen něco málo přes tři roky. Snímek opravené kaple byl pořízen před Vánocemi, starší fotka v létě 2016.



Komentáře

  1. Dne 2.5.2020 o hodovém víkendu proběhne znovuvysvěcení kapličky s umístěním nového zvonu a kapsle pro budoucí generace. Srdečně zve Obec Lutín :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat