Olomouc: Zvonička v Bezručových sadech

Kdo nám vzal zvon? Takový nápis dlouhá léta "zdobil" dřevěnou zvoničku v těsné blízkosti tzv. Michalského výpadu v Bezručových sadech. Uspokojující odpověď na otázku se na trouchnivějících a mechem porůstaných prknech a šindelích nikdy neobjevila a není to tak dávno, co zmizela i samotná stavba – a objevila se o kousek dále u Katovského výpadu, tedy u dalšího schodiště spojujícího park s městem za hradbami, v dokonalé formě, avšak stále bez zvonu. To se má ale ještě změnit. Aktualizace leden 2022: Už se změnilo a zvonička dostala na počátku roku 2022 svůj zvon dostala.

Nutno však poznamenat, že zvonička nikdy nesloužila náboženským účelům, ani se nevyužívala k ohlašování požárů, jako tomu u podobných staveb bývá. A ani nejde o nijak zvlášť památnou stavbu. Vznikla totiž jako reklama, ukázka práce pily, která se rozkládala na rozhraní Bělidel a Pavloviček – tam, co je v současnosti nákupní centrum Bělidla. Jako doba výstavby zvoničky se uvádí rok 1920 a až do 60. let stála při oplocení areálu dřevařského závodu. Když jí tu hrozil zánik, rozhodlo město o jejím přemístění pod hradby do Bezručových sadů, kde se stala dalším ozdobným prvkem doplňujícím tehdy se rozrůstající výstaviště Flora, kde se konaly první ročníky slavných květinových výstav. Mimochodem v těch místech měla být začátkem 20. století vybudována Schillerova kašna. Ta ale nikdy nebyla realizována.

U Michalského výpadu zvonička stála až do roku 2019. V běhu času přišla o zvon, který kdosi před lety ukradl, a postupně chátrala. Výstaviště Flora jako správce městských parků nakonec rozhodlo o jejím odstranění, zároveň ale nechalo vystavět její repliku u Katovských schodů, kde jí to o něco více sluší a kde by měla podle slibů v době před epidemií koronaviru dostat v brzké budoucnosti i svůj zvon.

Původní zvonička v roce 2006

Původní zvonička v roce 2013

Nová zvonička těsně po dokončení v roce 2019

Zvonička už se zvonem v lednu 2022


Komentáře