Naučná stezka s výhledem mezi kolejemi


U nádraží v Nezamyslicích na jihu Prostějovska se sbíhají tratě od Olomouce a od Přerova, vlaky z obou směrů odtud pak mohou pokračovat k Vyškovu a Brnu. Zatímco samotné Nezamyslice dráha v podstatě jen "lízne", sousední Víceměřice leží přímo mezi kolejemi – a vlastní zastávku ani na jedné z tratí nemají. Vystupme tedy právě v Nezamyslicích, kde staví vedle olomouckých osobáků i rychlíky, anebo v blízkých Doloplazech, a pojďme se mezi koleje na skok podívat. Důvod? Naučná stezka, která na 4,5 km prozradí nejednu historickou či přírodní zajímavost související s dědinou a zavede i k vyhlídce s překvapivým výhledem. 

Stezka začíná u nejvýstavnějšího víceměřického objektu, zámku, jehož historie začíná už ve středověku a je mimo jiné spojena s Klemensem Wenzelem Metternichem, někdejším rakouským ministrem zahraničí a státním kancléřem. Na prohlídkový okruh se tu sice nevydáte, protože zámek slouží jako domov pro seniory a osoby se zdravotním postižením, během roku ale můžete navštívit domovem pořádané akce, při kterých se mimo jiné můžete seznámit s košíkářskou výrobou, která má ve Víceměřicích tradici. 

Trasa naučné stezky od zámku vede kolem rybníka Alej a po březích potoka Brodečky až na vrch Kozlov, který je sice jen 251 metrů vysoký, ale i tak poskytuje slušný výhled k Němčicím nad Hanou, Mořicím, Nezamyslicím, Tištínu a dále do Vyškovské brány a pozvolna se zvlňující Litenčické pahorkatiny. A aby byl výhled ještě umocněn, přidali místní k výšce kopce ještě kousek, když v sousedství obecního vodojemu vybudovali menší vyhlídku. Pravda, už ji trochu od roku 2012 ohlodal čas a možná i nějaký vandal, ale účel stále dobře plní. A můžete se z ní podívat i na ty sbíhající se koleje. 









Komentáře