Na skok v Nyklovicích


Slyšeli jste někdy o Nyklovicích? Vsadil bych se, že nejspíš ne. Ale pokud jste někdy jeli od Poličky na Vír nebo Olešnici, určitě jste tudy projížděli. Nyklovice jsou jedna z malebných dědinek mezi kopci Svratecké hornatiny, které jsou, dovolím si tvrdit, tak trochu ve stínu právě blízkého Víru a tamní přehrady. Třeba takový Ubušínek je vesnickou památkovou zónou s několika hodnotnými vesnickými statky, ale i menšími lidovými usedlostmi a stodolami, díky kterým si raz dva připadáte jako cestovatelé časem na výpravě do minulosti tohoto koutu Vysočiny a česko-moravského pomezí. 

Proč ale chci zmínit právě Nyklovice? Vedle starých usedlostí, z nichž tři jsou chráněné jako kulturní památky a ukázky zdejšího lidového stavitelství, mě zaujal pohled na dvě zdejší kaple na návsi. Ta drobnější a starší, hned u silnice, byla postavena kolem poloviny 19. století, nese zasvěcení Janu Nepomuckému a k obrazu vesnice tak nějak přirozeně i v očích návštěvníka patří. Však je taktéž kulturní památkou. Potřebám místních věřících ale časem přestala stačit, a tak v sousedství vyrostla ve 30. letech 20. století o něco větší kaple Povýšení sv. Kříže, která sem svou funkcionalistickou strohostí zapadá přece jen o něco méně. Bavíme se ovšem stále o pohledu návštěvníka, místní si jistě za těch téměř devadesát let, co tu kaple stojí, zvykli. Ostatně jejich předci či předchůdci se na výstavbu kaple, společně s Josefem Hegerem, místním rodákem, teologem a někdejším děkanem pražské teologické fakulty, složili. A vlastně vedlejší budova obchodu je vyloženě jako pěst na oko... 

Nyklovice, které najdete na křižovatce hlavních silnic jen tři kilometry od Bystrého (viz mapa), již ale na moravské straně zemské hranice, stojí za zastávku i z dalších důvodů. Krásné okolí, kde se stýkají dva přírodní parky, kousek za obcí po modré značce se pak na kopci zvaném Horní les tyčí vysílač přístupný jako rozhledna – pamatuji si, že mě výstup na ni před lety (když jsme s kamarády jeli k Vírské přehradě) docela zamotal hlavu, ale ten výhled za to stál. No a pokud se ptáte, jestli si tu můžete někde posedět u kávy nebo se posilnit něčím na chuť, pak odpověď zní ano. Kromě hospody přímo u křižovatky silnic je za jednou ze zrekonstruovaných chalup na návsi v provozu malá kavárna a dárkový obchůdek Tři lipky Jak už název tak trochu napovídá, onu chalupu poznáte podle "maskování" za třemi stromy... Ale už dost reklamy a konec malé návštěvy v Nyklovicích. 





Komentáře