Svatojánský most, (skoro) nejstarší na Moravě

Před nedávnem proletěla médii zpráva, že při rekonstrukci litovelského náměstí Přemysla Otakara objevili nejstarší kamenný stále funkční most na Moravě. Nejednoho člověka jistě napadlo, co že si to archeologové v těch hanáckých Benátkách umanuli, vždyť už tam jeden nejstarší most mají - Svatojánský přes hlavní tok Moravy.

Nebyla to žádná kachna, skutečně byl ještě starší most objeven. Náměstím totiž v minulosti protékalo jedno z moravních ramen, na kterých Litovel rozkládá, zvané Nečíz. Obyvatelé k němu chodili dávat dobytku napít. Postupně byl však tok zaklenut, přičemž klenba navázala i na oblouk kamenného mostku, který Nečíz překračuje v severojižní ose náměstí. Most by prý mohl být stejně starý jako mnohem známější Karlův most v Praze, spíše však z průběhu 15. století.

Formálně tak Svatojánský most, který nejspíše od roku 1592 na místě někdejšího brodu překračuje šesti oblouky Moravu a dodnes přečkal všechny katastrofy, které město potkaly, přišel o své prvenství na Moravě i titul třetího nejstaršího kamenného mostu v České republice. Protože však byla nově objevená starší mostovka odkryta jen na "krátkou chvíli", než ji zase zakryla nová dlažba, v očích turistových je stále tím litovelským klenotem právě most se sochou svatého Jana Nepomuckého. A tak mu prostřednictvím několika obrázků věnujme ještě kousek prostoru, než který mu byl dán v článku o zajímavých moravských a slezských mostech (viz zde).

Svatojánský most na pohlednici z r. 1911 (foto: litovel.eu)




Socha sv. Jana Nepomuckého sochaře Jana Sturmera z 18. stol. 






Nově objevený starší most na náměstí (foto: NPÚ)

Jediné místo, kde Nečíz na náměstí "vykukuje". 

Komentáře