Tropy měnily plán, větrači se zchladili v jeskyních

První červencové Větrání slibovalo procházku po části Litovelského Pomoraví v okolí Nových Zámků, avšak panující tropické počasí přepsalo plány. Nikoliv ovšem ke škodě turistů. Ti se před výhní schovali do chládku Mladečských jeskyní.

Počasí se v sobotu ráno nezalekla pětice odvážných, původní téměř dvanáctikilometrovou trasu, kde měl vést kus cesty na přímém slunci (ale s parádním výhledem na Mohelnicko!), zavrhli již na místě srazu před olomouckým hlavním nádražím. Přednost dostala stinná procházka po národní přírodní památce Třesín s návštěvou jeskyní, které tento vrchol ukrývá.

U Čertova mostu
Přestože byla trasa téměř na poslední chvíli změněna a účastníci tak Nové Zámky viděli pouze z okna mladečského motoráku a řeku Moravu neviděli vůbec, prohlédli si větrači alespoň dvě ze staveb, které vyrostly při přetváření lužního lesa na romantický park Lichtenštejny v 18. a 19. století – Čertův most a torzo Rytířské síně. Jak údajně vznikl Čertův most, se dozvěděli z přečtené pověsti, o vzniku a zániku síně v podobě antického chrámu, z něhož dodnes přečkal jediný stojící sloup, pak pojednala tabule naučné stezky. Vítané osvěžení poskytly tzv. Řimické vyvěračky, prameny průzračné chladivé vody, červené dobroty zase nabídlo maliní po cestě.

Brzy se již objevila opravená vstupní budova Mladečských jeskyní, místo, kde se i v největších vedrech lidé raději přiobléknou - v jeskyních je totiž stálá teplota 8-9 °C. Během prohlídky se ale návštěvník celkem zahřeje jak fyzicky – na schodech tam a zase zpět, tak psychicky, když se při vší představivosti snaží rozeznat na stěnách a v krápnících tvary, o kterých mluví průvodkyně.

Torzo Rytířské síně
Čtyřicet minut prohlídky ovšem uteklo jako voda, brzy následoval návrat do výhně venku. Cestu na vlak a domů nicméně všichni ve zdraví ustáli, nikdo se neupekl ani nerozpustil. Můžeme tedy konstatovat, že Větrání proběhlo úspěšně bez problémů, byť bylo téměř všechno jinak než podle plánu a vítr o účastníky ani nezavadil.

Příště by ale mohlo být o pár stupňů chladněji. Jak v Tovačově, kam se jede ve středu 15. července odpoledne (FB událost), tak v okolí Choliny, kde v sobotu 18. července větrači zavítají do Hanáckého muzea (FB událost), žádné jeskyně na zchlazení nejsou. Přehled všech dalších plánovaných Větrání najdete zde.

Komentáře