Větrání tento týden zamíří k vodě i do muzea

Rovnou dvě příležitosti k provětrání budou mít v tomto týdnu příznivci nenáročné turistiky. Ve středu se s Větráním mohou vydat do Tovačova a k rybníkům v jeho okolí, v sobotu je pak v plánu putování po vsích mezi Olomoucí a Litovlí s návštěvou Hanáckého muzea v Cholině.

Během středeční odpolední procházky účastníci poznají městečko, kterému dominuje štíhlá zámecká věž zvaná Spanilá, a část jeho vodními hladinami posetého okolí. Šestikilometrový špacír začne v sousedních Věrovanech, odkud vede zeleně značená trasa po břehu Hradeckého rybníka až pod areál tovačovského zámku. Ten na to sice nevypadá, ale má mezi kulturními památkami svoje výsadní postavení, vstupní portál postupně opravovaného zámku je totiž nejstarší renesanční památkou na sever od Alp. Procházka pak povede také k dalším zajímavostem města, které nejsou tak známé, ale mají svůj půvab.

Sraz výletníků je ve 13:40 na starém autobusovém nádraží na olomoucké tržnici u zastávky tovačovských a kroměřížských autobusů. Autobus do Věrovan odjíždí ve 13:53, jízdné vyjde na 28 korun. K návratu pak bude využit autobus s odjezdem z Tovačova v 18:10 a příjezdem do Olomouce na tržnici v 18:47, jízdné zpět je o 6 korun dražší.

Druhé Větrání tohoto týdne povede v sobotu ze Senice na Hané přes Odrlice s jedinečnou sušárnou chmele do Hanáckého muzea v Cholině, kde je od 13 hodin domluvená prohlídka. Protože se mají koncem týdne vrátit tropy a trasa tohoto výletu vede po silnicích bez stinných míst, po návštěvě muzea se rozhodne podle sil účastníků o dalším pokračování cesty. V plánu je dalších pět kilometrů do Chudobína, což je malá obec, v níž však stojí zámek a tři kostely různých náboženských směrů, případně je možné tuto část cesty zakončit v polovině v Myslechovicích nebo rovnou už v Cholině.

Sraz účastníků je naplánován na 10:30 na nádraží Olomouc město, poblíž se nachází zastávka Nádraží město tramvajových linek 2 a 7. Vlak do Senice na Hané odjíždí v 10:40, základní jízdné činí 28 korun. Za prohlídku muzea v Cholině se platí 30 korun. Cesta zpět do Olomouce se bude odvíjet od rozhodnutí pokračovat ve výletu po prohlídce muzea – vždy se však pojede vlakem. V případě odjezdu lokálkou z Chudobína v 16:24 přes Červenku činí jízdné 48 korun, z Choliny vyjde návrat přes Senici na Hané na 35 korun.

Výletníci se obou Větrání účastní na vlastní nebezpečí a jsou povinni dodržovat obecná pravidla pohybu v přírodě (viz web KČT). V případě nepříznivého počasí se výlety ruší. Přihlásit se dopředu není nutné, můžete však využít facebookových událostí, pro Tovačov ji najdete zde, pro Hanácké dědiny pak zde. Svoji účast v událostech potvrzujte s rozmyslem a v případě, že nakonec nebudete moci, se odhlaste.

Informace k dalším letním termínům Větrání najdete zde.

Trasy výletů. (zdroj: mapy.cz)

Komentáře