Výlet na kraj Hané uzavřel letošní Větrání

Teploty jen nízko nad nulou neodradily jedenáctku turistů od účasti na posledním letošním Větrání, které vedlo na kraj Hané, tam, kde se hanácká rovina zvedá ve vrcholky Zábřežské a Drahanské vrchoviny.

Jedenáctikilometrová trasa začala u Běleckého mlýna nedaleko Kostelce na Hané, postupně po lesní silnici vystoupala oborou až k Přemyslovicím, kde se tyčí zachovalý kamenný větrný mlýn, stojící uprostřed dvora plného hospodářských zvířat, hlavně hus, koz a ovcí. To se samozřejmě líbilo dvanáctému čtyřnohému účastníku výletu psu Charliemu, který zvířectvo po dvoře pořádně prohnal. Jen těžko jej šlo zastavit... V Přemyslovicích také stojí zámek, zvláštní svou novogotickou, ale nepříliš vzhlednou podobou.

Ale to už následoval zase postupný sestup do údolí řeky Romže. Okraj lesa byl lemován myslivci, neboť tu zrovna probíhal hon. Všichni větrači průchod mysliveckým revírem ustáli bez úhony a za chvíli už postávali u ohrady s koňmi na okraji Stražiska. Tuto obec si v minulosti oblíbili zámožnější prostějovští měšťané jako ideální místo pro trávení svého volného času a relaxaci. Dodnes tu stojí několik zajímavých romantických vil, tu lépe, tu hůře udržovaných. Výletníci si také prohlédli kostel Všech svatých na vršku uprostřed obce. Pak už ale zamířili do Prostějova, hlad se ozýval (holt, perník, který větrači dostali jako mikulášské překvapení, nestačil) a některým lezla zima do rukávů a nohavic...

Takové bylo poslední Větrání. Ovšem jen pro letošek, s jarem budou výlety pokračovat, první je v plánu na březnový svátek Josefů. A pokud jsme nyní rok nedaleko Konice zakončili, tak jej na jaře u Konice také začneme - hledáním jara v Kladecké dolině.

První termíny Větrání pro příští rok již najdete zde.

Komentáře