Vydejte se po kraji dětství Františka Palackého

POZOR, PŘESUNUTO NA 5. BŘEZNA! Sedmdesát let v nejbližších dnech uplyne od obnovení olomoucké univerzity. Jednou z akcí, kterými si toto výročí připomene, je v pátek 19. února pěší výlet po rodném kraji Františka Palackého, jehož jméno nejstarší vysoká škola na Moravě od roku 1946 nese.

Rodným krajem významného historika a politika 19. století je okolí Nového Jičína. Palacký se narodil v roce 1798 ve vsi Hodslavice, kde dodnes stojí jeho rodný dům. Sezonně je v něm přístupná expozice o životě a práci Palackého. K rodnému domu trasa pátečního Větrání povede, stejně tak ke dřevěnému kostelu sv. Ondřeje, který stojí hned v sousedství, a dalším zajímavostem Hodslavic.

Dále už se účastníci budou při svém patnáctikilometrovém, ale spíše nenáročném putování držet naučných stezek Františka Palackého a Novojičínská kopretina. Ty je zavedou mimo jiné na vrch Svinec (546 m n. m.), ze kterého se naskýtá pěkný pohled na nedaleký hrad Starý Jičín, a do samotného Nového Jičína, kde si výletníci prohlédnou zdejší městskou památkovou rezervaci s renesančním zámek. Pokud bude čas, je možno navštívit na zámku výstavu věnovanou kloboukům, jejichž výrobou je Nový Jičín proslulý. Mezi vystavenými klobouky je i ten, který nosil na hlavě Palacký...

Účastníci „Palackého“ Větrání se sejdou v 7:30 před olomouckým hlavním nádražím, vlak EC směr Valašské Meziříčí odjíždí o čtvrt hodiny později. V Meziříčí bude prostor pro nákup občerstvení na cestu, takže není třeba ráno vstávat dříve kvůli chystání svačiny. Nazpět se skupina vydá z Nového Jičína buď v 15:40 nebo 16:40, v případě pozdějšího odjezdu dorazí do Olomouce krátce po 18. hodině. Pro cestu tam i zpět je možno koupit společnou jízdenku, v počtu pěti lidí je jízdné 155 korun na osobu.

V případě předpovědi špatného počasí, vytrvalého deště nebo silného větru, se výlet nejpozději ve čtvrtek 18. února ruší - sledujte aktuální info ve facebookové události zde.

Jak už bylo řečeno v úvodu, výlet je součástí připomínky 70. výročí obnovení vysokého učení v Olomouci. Další akce Akademických dnů Univerzity Palackého najdete na www.upol.cz.

Další termíny letošního Větrání

Komentáře