Na jarních výletech poznáte část Valašska nebo Moravského krasu

Portášská naučná stezka, kousek Moravského Švýcarska nebo pás prvorepublikového opevnění mezi Starým Městem a Ostružnou na moravsko-polské hranici. To jsou jen některé z lokalit, kam během jara zamíří výlety Větrání. Zahájí je v sobotu 19. března hledání jara na Konicku.

Terénem nenáročná jedenáct až patnáct kilometrů dlouhá procházka na předělu mezi Drahanskou a Zábřežskou vrchovinou povede z osady Nectava v půvabném údolí stejnojmenné říčky do přírodního parku Kladecko a Kladecké doliny, která výletníky dovede až do obce Kladky. Tu znají především lyžaři, neboť tu v zimě funguje lyžařský areál s vlekem. Obec se však může pochlubit nejen jím.

Z Kladek trasa výletu sleduje zelenou značku a naučnou stezku až do vísky Jesenec, kde stojí barokní komplex zámku a kostela, který měl vystavět slavný Jan Blažej Santini Aichl. Tady se rozhodneme, zda se bude pokračovat ještě dále, po protějším svahu do Konice, čímž by se cesta prodloužila na patnáct kilometrů.

Na cestu se ráno vyráží z Olomouce, sraz zdejších účastníků je v 7:10 před hlavním nádražím. Další mohou přistoupit do vlaku na Dzbel kolem osmé hodiny v Prostějově, případně přijet do Nectavy ze směru od Moravské Třebové. Z Nectavy se vychází v 9:20. Zpáteční cesta z Jesence, případně z Konice je plánována v brzkých odpoledních hodinách dle vývoje výletu. Jízdné do Nectavy z Olomouce vyjde na 86 korun, zpět potom o něco méně, samozřejmě je možné se dohodnout na skupinové jízdence. Pro případné změny sledujte zejména událost na Facebooku.

Další jarní termíny
Po Konicku jsou pak pro příznivce nenáročné turistiky a poznávání nepříliš koutů naší země připraveny také další termíny. Po Velikonocích Větrání zamíří na Valašsko, kde vystoupáme na rozhlednu Vartovna a dozvíme se, kdo je to portáš, druhá polovina dubna pak patří tradičnímu výstupu na Svatý Kopeček. Na poutní místo tentokrát vyrazíme z Bohuňovic se zastávkou u trosek kartuziánského kláštera u Dolan.

Na květen jsou v plánu tři výlety. První jako součást doprovodného programu Majálesu Univerzity Palackého zamíří mezi bunkry a větrné elektrárny u Starého Města a Ostružné, jen několik dní nato pak v rámci sportovního dne olomoucké univerzity následuje putování Bouzovskem, kdy mimo jiné navštívíme za druhé světové války zničené Javoříčko. Na konci května se podíváme do údolí Říčky nebo Bílovic nad Svitavou na kraji Moravského krasu, kterému se též říká Moravské Švýcarsko. Jarní výletování zakončí na začátku června první větrací výprava do Čech, k rybníkům v okolí Lanškrouna.

Všechny termíny a základní informace k nim jsou k mání zde, případně v odkazovaných událostech. Podrobnosti budou zveřejňovány nejpozději týden před daným výletem. Účast na všech putováních je na vlastní nebezpečí. A vyhrazuji si právo určitou cestu maximálně den před termínem zrušit z důvodu nepříznivé předpovědi počasí, případně z jiného závažného důvodu.

Výlety se stejně jako dříve konají pod hlavičkou webu Radost z pohybu, který vzniká na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. Výstup na Svatý Kopeček je zároveň součástí turistické série Putování Moravou spolku Moravská národní obec.

Komentáře