Větrání mění kvůli dešti plány, půjde se na Brníčko

Nikoliv v sobotu na Valašsko, ale v neděli na zříceninu hradu Brníčko nedaleko Šumperka zamíří o víkendu příznivci pěší turistiky. Plán Větrání se změnil kvůli nepříznivé předpovědi počasí, která slibuje po celou sobotu déšť, ovšem byla by škoda turisty o příděl pohybu připravit.

Hrad Brníčko nad stejnojmennou obcí je gotickou stavbou z první poloviny 14. století, avšak už na počátku 16. století je uváděn jako pustý a pobořený. Torzo hradu se zachovalo dodnes a je dominantou kraje mezi Šumperkem a Zábřehem a také oblíbeným výletním místem. A tak nesmí chybět ani mezi místy, kam zavítali účastníci Větrání. Že jde o náhradu za přesunutý jiný výlet, nechme stranou.

Putování větračů započne na vlakovém nádraží v Bludově, odkud se vydají po zelené turistické značce přes Sudkov a Kolšov do Brníčka. Samotný výstup k hradu, respektive na 389 metrů vysoký vrchol, na kterém zřícenina stojí, bude nejnáročnější částí cesty. Po „dobytí“ hradu pak trasa po červené značce nabere směr Lesnice a Zábřeh, kde bude u sochy cestovatele a náčelníka Eskymáku Jana Eskymo Welzla nedělní výlet zakončen. V nohách budou účastníci mít něco přes patnáct kilometrů.

Na cestu si přitom budou moci vypůjčit krokoměry pro změření svého výkonu a porovnání s ostatními, jak je na výletech Větrání zvykem. Nutno však podotknout, že i když nebude cesta, co se týče terénu, příliš náročná, tedy bude spíše rovinatá, je účast na vlastní nebezpečí. Doporučujeme nepodcenit občerstvení, taktéž oblečení, slunečné počasí z předchozích dnů se podle všeho ještě nevrátí.

Na závěr to nejdůležitější: Sraz účastníků je v 8:10 před hlavním nádražím v Olomouci (pod světelnou tabulí s odjezdy spojů MHD), případně na nádraží v Bludově, odkud se bude v 9:30 vycházet. Návrat zpět do Olomouce je předpokládán do 16. hodiny. Jízdné nebude vyšší než 150 korun. Vstup na zříceninu je volný.

Událost na Facebooku
Další termíny Větrání najdete zde.


foto: Výletník.cz

Komentáře