Červnová Větrání zavedou k zemské koruně a na Valašsko

Na Lanškrounsko a do Vizovických vrchů se v červnu podívají příznivci pěší turistiky na výletech Větrání. V prvním případě trasa povede okolo lanškrounských rybníků a také k torzu Nového zámku, během Portášského špacíru účastníci navštíví rozhlednu Vartovna nebo se projdou po tělese nedokončené Baťovy železnice.

Lanškrounské kolečko v sobotu 4. června je nenáročný výlet, který by bez problémů měly zvládnout i mladší školní děti. Trasa povede z nádraží v Rudolticích (nádraží má přídomek v Čechách) k Novému zámku, který byl původně poměrně rozlehlou barokní stavbou, ale dochovala se pouze jediná nárožní věž, před nedávnem zrekonstruovaná. Poté výletníci zamíří k rozhledně na Kypuši a sejdou k hladinám lanškrounských rybníků. Cestu pak lze zakončit podle sil a počasí v Lanškrouně (11 km) nebo ještě jednou zdolat Zámeckou horu a vrátit se na rudoltické nádraží (15 km).

Sraz účastníků vycházky je v 9:50, respektive po příjezdu vlaku od Zábřehu, kterým přijedou výletnici z Olomouce. Ti mají sraz již v 8:30 před hlavním nádražím v Olomouci. Zakončení výletu se předpokládá do 16. hodiny, tedy Olomoučtí odjedou zpět na Hanou vlakem v 16:37, v Olomouci budou v 17:40. Pro cestu je možné využít celodenní jízdenku pro Olomoucký kraj za 189 korun pro osobu nebo za 269 korun pro 2 dospělé a až 3 děti, případně se dohodneme na skupinové jízdence.

Valašská dědina v rožnovském skanzenu
Následující sobotu 11. června pak turisté mohou vyrazit na náročnější Portášský špacír, který se měl původně uskutečnit v dubnu. Sedmnáctikilometrová trasa po stopách strážců valašských hor, portášů, vede z Valašské Polanky nedaleko Vsetína na vrch Vartovna (651 m n. m.) se stejnojmennou rozhlednou. Následuje sestup do Jasenné, kde stojí roubené památkově chráněné Mikuláštíkovo fojtství s expozicí o životě na Valašsku a nedaleko pak také socha portáše. Po tělesu nedokončené Baťovy železnice se pak výletníci do cíle cesty, do Vizovic, kde si prohlédnou místní zajímavosti a některé možná ochutnají.

Na cestu na Valašsko se vyráží opět z Olomouce, sraz je v 7:20 před hlavním nádražím, je však možné se přidat také ve Vsetíně, vlak do Valašské Polanky odjíždí odtamtud v 9:45. Zpáteční cesta pro Olomoucké vede z Vizovic přes Otrokovice, příjezd do 19. hodiny. Ranní cesta vyjde dle tarifu Českých drah na 150 korun, zpáteční cesta z Vizovic pak na 110 korun na osobu. Je možné domluvit se na skupinové jízdence.

Účast na obou výletech je na vlastní nebezpečí. Zejména na Portášský špacír doporučujeme kvalitní obuv, vhodné oblečení a dostatek jídla a pití s sebou. Na oba výlety si účastníci budou moci vypůjčit krokoměry ke změření a porovnání svých výkonů. V případě předpovědi nepříznivého počasí, například vytrvalého deště nebo silného větru, se daný výlet ruší, a to nejpozději den před plánovaným odjezdem. Pro aktuální informace sledujte facebookové události níže.

Po Portášském špacíru si dá Větrání pauzu, na dva výlety se ovšem můžete těšit v červenci a v termínu 13.-14. srpna je v plánu větrací víkendovka v okolí Radhoště. Informace přineseme brzy. Sledujte termíny zde.

Facebook Lanškrounské kolečko
Facebook Portášský špacír

Komentáře