Vydejte se do kraje lišky Bystroušky

Jen těsně za hranici jihomoravské metropole, ale zároveň dost daleko od rušného centra a výpadovek z něj zamíří další z pěších výletů Větrání. Jeho trasa povede z brněnské Líšně proti proudu Říčky a před Ochozem u Brna se stočí do lesů spojených s liškou Bystrouškou.

Trasa (k prohlédnutí zde) bude mít něco mezi patnácti a šestnácti kilometry, počátečním bodem bude konečná zastávka tramvajové linky 8 Líšeň, Mifkova. Odtud se účastníci výletu vydají Mariánským údolím po břehu řeky Říčky, která tu tvoří východní hranici nejjižnějšího výběžku Moravského krasu. Malebné údolí je vyhledávané milovníky procházek a lze tu narazit na několik výletních restaurací, v některé z nich se určitě zastavíme.

U Kaprálova mlýna se pak cesty větračů Říčce vzdálí, po žluté značce překonají jediné výraznější stoupání na trase a následně sejdou k Resslově hájovně a studánce Stanislava Lolka, autora ilustrací k příběhům lišky Bystroušky, které sepsal Rudolf Těsnohlídek. Odtud turisty povede zelená značka kolem několika památníků a studánky Leoše Janáčka, který Bystroušku zhudebnil jako operu, a k myslivně lišky Bystroušky. V Bílovicích nad Svitavou (tamní kostel na fotce) pak putování skončí, je však možné jej ještě prodloužit podél řeky Svitavy na konečnou tramvaje v Obřanech – úsek má cca čtyři kilometry.

Zatímco trasa je terénem lehká, výlet bude náročnější než obvykle po finanční (dohodneme se ale na skupinové jízdence) a dopravní stránce. Sraz účastníků v Olomouci je v 6:50 před tamním hlavním nádražím, v 7:07 odjíždí rychlík na Brno, kam přijede kolem 8:45. Výletníci, kteří nepojedou ze směru od Olomouce či Vyškova, se mohou připojit na konečné tramvaje v Líšni, odkud se bude odcházet v 9:45. Tramvaj číslo 8 odjíždí přímo od budovy hlavního nádraží, jezdí v desetiminutovém intervalu, jízdenka do Líšně vyjde na 25 korun.

Na stejnou částku vyjde případná zpáteční cesta tramvají linky 4 do centra Brna z Obřan, v případě návratu z Bílovic by se využil osobní vlak za max. 20 korun. Návrat z Brna do Olomouce je plánován nejpozději vlakem v 17:18, příjezd do Olomouce v 18:51.

Účast na výletu je na vlastní nebezpečí. Je vhodné, aby turisté dali najevo svou účast v události na Facebooku a tuto i sledovali kvůli případným změnám. V případě předpovědi nepříznivého počasí se výlet nejpozději v pátek 20. května ruší.

Líšeňsko-bílovické krasování je součástí turistické série Větrání webu Radost z pohybu, který vzniká na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci.

Další termíny Větrání najdete zde.

Komentáře