Sváteční Větrání povede podzimním údolím řeky Bystřice

Státní svátek 28. října můžete strávit aktivně, a sice na dalším výletu Větrání. Tentokrát se podíváme do údolí řeky Bystřice, které se v posledních týdnech obléklo do podzimních barev. Třináctikilometrová trasa povede z Domašova nad Bystřicí k nádraží v Hrubé Vodě, části Hluboček nedaleko Olomouce.

Řeka Bystřice, v Olomouci, kde se vlévá do Moravy, známější spíše jako Bystřička, pramení nedaleko nejvyšší hory Nízkého Jeseníku Slunečné, v bývalém vojenském prostoru u Dětřichova nad Bystřicí, odkud se klikatí na jih k rovinaté Hané. Úsek mezi Domašovem a Hrubou Vodou, který absolvují v pátek větrači, nabízí nejkrásnější partie tohoto vodního toku. Řeka tu teče hlubokým údolím, kde jí parťáka dělá železniční trať z Olomouce do Opavy. Jen kousek za posledním domašovským domem se rozkládá skalnatá přírodní památka Kamenné proudy, o kus dále pak naučná stezka zde vedoucí stoupá na skálu zvanou Malý Rabštýn, která je velmi oblíbená u lezců, ale i u turistů jako vyhlídka poskytující pěkný pohled na údolí.

O skály tu menší, tu větší není nouze ani dále po trase, stejně tak o železniční mosty a tunely, se kterými se trasa vycházku celkem často křižuje. Od Malého Rabštýna také trasu lemují cedule upozorňující na začátek vojenského prostoru Libavá, s přibývajícími kilometry se ovšem objeví zahrádky poseté chatkami a také třeba stařičký Panský mlýn. Cíl cesty je u oprýskané, ale krásné nádražní budovy v Hrubé Vodě. Pokud by do odjezdu vlaku zbývalo více času, vezmeme zavděk zdejší hospůdkou.

Trasa vede zčásti po luční/lesní pěšině, většinou však po zpevněné cestě, není náročná, jedinou "složitostí" se může zdát výstup na Malý Rabštýn.

Sraz účastníků je v 8:30 před olomouckým hlavním nádražím, odjezd před devátou osobním vlakem ve směru na Krnov. Návrat do Olomouce je předpokládán nejpozději v 16:27, tedy účastníci s přehledem stíhají i chystaný lampionový průvod. Jízdné vychází na zhruba 80 korun, lze se domluvit na skupinové jízdence.

Účast je na vlastní nebezpečí a zodpovědnost, za děti zodpovídají jejich rodiče. Doporučujeme pevnou obuv a vhodné oblečení, občerstvení na cestu. V případě předpovědi vytrvalého deště, silného větru či silných mrazů se výlet nejpozději ve čtvrtek 27. října ruší. Pro aktuální informace sledujte událost na Facebooku.

Další termíny Větrání najdete zde.

Komentáře