Třetí ročník Větrání zahájí táborák na Velkém Kosíři

Velký Kosíř alias Hanácké Mont Blank bude v sobotu 8. října opět po roce místem, kam se vydáme s Větráním u příležitosti jeho nového, už třetího ročníku. K půvabné rozhledně a ohništím na vrcholu tentokrát vyrazíme od Slatinek, poté sejdeme do Čech pod Kosířem, kde navštívíme některé ze zdejším muzeí. Všichni příznivci nenáročné pěší turistiky jsou zváni!

Kdo už někdy na Velkém Kosíři byl, ví, že se není čeho bát. Výstup na 442 metrů vysoký vrchol, kterou Hanáci označují jako svou nejvyšší horu, není nikterak náročný a naplánovanou zhruba osmikilometrovou trasu zvládnou s přehledem i děti. Jedinou komplikací v příjemném podzimním výletu může být počasí. I když se říká, že neexistuje špatné počasí, pouze nevhodné oblečení, nikdo asi netouží po tom, být hned zkraje tohoto ročního období nemocný, a proto se vyplatí sledovat událost výletu na Facebooku - pokud bude předpověď hrozit vytrvalým deštěm nebo silným větrem, výlet se nejpozději v pátek dopoledne ruší.

Naopak v případě příznivého počasí se budeme moci pokochat pěkným výhledem na severní část Hané s městy Litovel, Olomouc a Prostějov a okolními dědinami. Příjemně se také bude sedět u ohně - nezapomeňte si vzít něco dobrého na opečení.

V Čechách pod Kosířem se pak jako kulturní tečka za nedlouhým pěším putováním nabízí návštěva některého z místních muzeí, přímo na místě si vybereme, zda to bude muzeum kočárů, hasičské muzeum nebo filmová expozice Jana a Zdeňka Svěrákových na zdejším zámku.

Výchozím místem prvního podzimního Větrání bude autobusová zastávka se stylovým názvem Větřák mezi Třebčínem a Slatinicemi. Autobus z Olomouce odjíždí v 9:35 ze stanoviště 15 na autobusovém nádraží, případně v 9:50 ze stanoviště 4 na tržnici v centru města. Já přistoupím až v Lutíně. Cesta vyjde na 28 korun.

Zpět se pojede v 17:10 z Čech pod Kosířem, před 18. hodinou je autobus v Olomouci. V tomto případě bude jízdenka do Olomouce stát 40 korun. Vstupné na rozhlednu činí 20 korun, vstupné do muzea bude činit nejvýše 60 korun na dospělého.

Na závěr nutno dodat, že další výlet se koná hned příští víkend, a sice v neděli 16. října, kdy zavítáme do Račího údolí v Rychlebských horách. Více informací zde.

Komentáře