Vydejte se s Větráním do Moravského Betléma i za historií Tatry

Do Kopřivnice, města slavné automobilové značky Tatra, a do neméně známého roubeného městečka Štramberk, kterému dominuje věž Trúba, zavede v sobotu 5. listopadu příznivce nenáročné turistiky další z výletů Větrání.

Na Bílou horu Tatrou, tak jsem první listopadové putování pojmenoval, přičemž název odráží původní pohnutku k cestě do těchto míst - bitvu na Bílé hoře v roce 1620 zná ze školy snad každý. Jenže vyrazit za tou správnou Bílou horou z Olomouce do Prahy je poněkud zdlouhavé, tak jsem vybral "náhradní" vrchol, Bílou horu, která se tyčí právě mezi Kopřivnicí a Štramberkem. Přes tento vrchol tedy budeme v sobotu přecházet, ze zdejší rozhledny se ale nepodíváme, neboť ta již ukončila sezonu a do jara je uzavřená. To ovšem nevadí, protože parádní výhled nabízí i štramberská Trúba - a na ni si rozhodně vyšlápneme.

Ještě než se vydáme na cestu z Kopřivnice do Štramberka, můžeme (ale nemusíme, podle chuti a zájmu) navštívit expozici věnovanou historii Tatry ve zdejším Technickém muzeu. Pak už bychom vyrazili po modré značce na Bílou horu a do Štramberka, zdolali Trúbu, prohlédli si městečko, kterému je díky jeho poloze mezi kopci a ve velké míře dochované lidové zástavbě přezdíváno Moravský Betlém, a před odjezdem domů bychom zamířili i k jeskyni Šipka, kde byla nalezena čelist dítěte člověka neandrtálského. Program na zajímavosti bohatý, trasa krátká, jen nějakých devět kilometrů...

Zájemci o účast na výletě se sejdou v 7:30 pod tabulí s odjezdy MHD před hlavním olomouckým nádražím, odjezd v 7:54 rychlíkem na Luhačovice. Další turisté se mohou přidat při přestupech v Přerově či Studénce, je však vhodné dát mi dopředu vědět. Ze Štramberka je odjezd domů plánován na 16:21, příjezd do Olomouce krátce po 18. hodině. Zpáteční jízdenka Olomouc - Štramberk pro osobu vyjde na 272 korun.

Co se týče vstupného, tak v Technickém muzeu chtějí za osobu 120, resp. 80 korun, na Trúbě 40, resp. 20 korun. Žádné další placené prohlídky nejsou v plánu. Tradiční Štramberské uši, které se tu vyrábějí a prodávají na každém rohu, pak stojí kolem 30 korun za balíček.

Výlet je vhodný pro děti. Účast je na vlastní nebezpečí a zodpovědnost, za děti zodpovídají jejich rodiče. Doporučujeme pevnou obuv a vhodné oblečení. V případě předpovědi nepříznivého počasí (silný vítr, vytrvalý déšť) se výlet nejpozději v pátek 4. 11. v poledne ruší. Sledujte aktuální informace v události na Facebooku.

Další termíny Větrání najdete zde.

Komentáře