Jubilejní Větrání nabízí dvě trasy k bohu Radegastovi

Socha slovanského boha Radegasta, ale samozřejmě také legendami opředený vrchol Radhošť či turisty oblíbené Pustevny se stavbami Dušana Jurkoviče jsou místem, kam v sobotu 4. února zamíří další z výletů Větrání. A protože se jedná o výpravu s pořadovým číslem padesát, bude to výlet trochu odlišný od dosud uskutečněných.

Zásadní odlišností je možnost výběru trasy, připraveny jsou totiž dvě. Na jednodušší, kterou povedu já, se účastníci méně nadřou; ulehčí si totiž cestu na hřeben autobusem na Pustevny a následně i z nich. Procházka po hřebenu k soše Radegasta a ke kapli sv. Cyrila a Metoděje a zpět i tak dá nějakých osm kilometrů, které doplní odpolední procházka po Rožnově.

Náročnější turisté si na hřeben pěkně vyšlápnou už od vlakového nádraží v Rožnově a cestu zakončí, aby se nevraceli po svých stopách, na nádraží ve Frenštátě. Náročnější trasa měří 21 kilometrů a povede ji větrací kolega Jan Kodl, který se na výletech soustředí spíše na horské výstupy než na toulky po památkách...

Na turisty také čeká malý dárek a mělo by dojít i na společný přípitek, jen zatím není jasné kde, protože je možné, že se obě skupiny na hřebenu minou. Ale uvidíme.

Sraz výletníků je v 7:30 před olomouckým hlavním nádražím, před osmou se odjíždí vlakem směr Valašské Meziříčí. Tam bude do odjezdu vlaku do Rožnova chvíle času na doplnění zásob občerstvení, pokud bude někdo potřebovat. V 9:45 budeme v Rožnově, "kodlovci" se rovnou vydají na cestu, kdežto "moji" ještě chvíli počkají na autobus směr Pustevny. Návrat do Olomouce je předpokládán kolem 18. hodiny v případě kratší trasy a kolem 20. hodiny v případě náročnější trasy.

Účastníky méně náročné trasy vyjde zpáteční jízdenky Olomouc - Rožnov na 249 korun, navíc zaplatí 38 korun za každou jízdu autobusem. Kolegy, kteří se vydají na náročnější trasu, bude stát vlak 131 korun do Rožnova a večer 147 korun z Frenštátu do Olomouce. Ceny za vlak jsou uváděny za osobu bez slev, je možné se domluvit na skupinové jízdence, ale pro max. pět lidí.

Účast na výletě je na vlastní nebezpečí a odpovědnost. Je dobré zvážit vhodnost obuvi a oblečení, také dostatek občerstvení, zejména pak při účasti na delší trase. Výlet se koná za každého počasí, vyplatí se sledovat aktuální informace v události na Facebooku, kde je vhodné potvrdit svou účast a výběr trasy.

Výlet za Radegastem je Větráním číslo padesát. První výlety, které sérii pořádanou pod hlavičkou Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci a jejího webu Radost z pohybu zahájily, se uskutečnily v říjnu 2014. Dosud se všech výletů zúčastnilo 588 lidí a trasy celkově měřily přes 610 kilometrů. Více o Větrání tady.

Foto: dolnibecva.cz

Komentáře