Ledový stalagmit, kamélie a volný vstup do zoo - TurNovinky (5/2017)

Víte, které slovo je v aktuálních turistických novinkách nejčastější? Je to únor. Byť totiž rok 2017 teprve před chvílí začal, jeho první měsíc je již skoro pryč. To ale samozřejmě nebrání v tom, navštěvovat a poznávat naše zajímavá místa. Pár tipů naleznete níže.

Za vysvědčení do zoo
Zoologické zahrady v zimním období lákají na nižší vstupné, o blížících se pololetních prázdninách mohou školáci za zvířaty vyrazit dokonce zadarmo. Například ve Zlíně stačí jen na pokladně ukázat pololetní vysvědčení, v Olomouci o ceně vstupenky rozhodují známky - zadarmo jdou jen jedničkáři. A když už mluvíme o zoologických zahradách - ta jihlavská zve od 8. února na výstavu k 60. výročí svého založení nazvanou Skoro všechno o zoo.

Proměny Brna
Proměnu některých brněnských lokalit v průběhu uplynulých sto let představuje výstava historických a současných fotografií Proměny Brna, kterou si můžete prohlédnout až do 26. března v Galerii Celnice v areálu brněnské vily Löw-Beer. Výstava přitom potěší i fanoušky fotografické techniky, neboť obrázky jsou doplněny historickými fotoaparáty a dalšími exponáty ze sbírek Technického muzea v Brně.

Frýdek-Místek slaví
Letošní rok se ve Frýdku-Místku ponese v duchu oslav 750 let města, respektive 750 let od první písemné zmínky o vsi Friedebergu na území pozdějšího Místku v závěti olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburgu. Oslavy ale zdaleka nebudou jen o připomínkách historii dvou kdysi samostatných měst na moravsko-slezské hranici. Co všechno se chystá, najdete na www.750letfm.cz.

Lovětínský krápník
K vísce Lovětín, součásti Batelova na Vysočině, každou zimu proudí řady turistů, aby si prohlédli zdejší ledový krápník. Ten vzniká vždy znovu tak, že místní nechají stříkat vodu ze studánky na stromy v hájku, a jak voda zmrzá, vytvoří se vysoký ledový stalagmit, každým rokem tvarově jiný. Vyrazit k němu můžete právě teď, nejbližší vlaková zastávka je v Batelově, pak se nechte vést žlutou značkou do Lovětína.

Ledosochání na Pustevnách
A ještě jednou led. Ledové sochy na Pustevnách budou k vidění ještě o prvním únorovém víkendu, počasí totiž prezentaci letošního ledosochání opravdu přeje. Otevřeno je denně od 9 do 16 hodin až do 5. února. Mimochodem v sobotu 4. února se koná výlet Větrání mířící právě na Pustevny a na Radhošť. Více o něm tady.

Kamélie v Rájci
S prvním únorovým dnem se otevřou skleníky na zámku Rájec nad Svitavou, kde si návštěvníci budou moci až do konce března prohlédnout sbírku čtyř set odrůd kamélií a nějakou tu květinu si budou moci také zakoupit. V první polovině března kamélií ve sklenících doplní výstava Křehká krása - kamélie a sklo, kdy květiny a skleněné výtvory nejen ze zámeckých sbírek ozdobí přímo historické sály a pokoje zámku. Pro podrobnosti zamiřte na stránku zámku.

Tourism Expo
Druhý únorový víkend bude na olomouckém výstavišti Flora patřit veletrhu Tourism Expo. Turistické možnosti zde budou prezentovat především moravské regiony, zejména pak Olomoucký kraj, cestovní kanceláře a agentury představí letošní nabídku zájezdů a dovolených. Kromě toho se návštěvníci mohou těšit na prezentace regionálních potravin, promítání dokumentu Století Miroslava Zikmunda nebo Extrem Food Festival. Více zde.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat každou neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.


Komentáře