První jarní výlety zamíří ke svaté a životadárné vodě

Řeky Blata a Svitava budou v hledáčku prvních dvou jarních výletů Větrání. Na březích hanácké řeky Blaty budeme v sobotu 18. března jaro hledat, o týden později se pak podíváme do Březové nad Svitavou a jejího okolí, odkud proudí pitná voda do Brna. Pokud patříte k příznivcům pěší turistiky a vybrané lokality vás zajímají nebo se jen chcete projít, můžete na oba výlety samozřejmě směle vyrazit.

Hledání jara na Blatě - ZRUŠENO KVŮLI NEPŘÍZNIVÉ PŘEDPOVĚDI POČASÍ
Blata nepatří mezi vodními toky u nás k velikánům, spíše naopak - mnozí by ji ani neoznačili za řeku, s délkou přes 45 kilometrů si ale takové označení zaslouží. Pramení mezi Lukou a Vilémovem na Litovelsku a nedaleko se pak mezi tovačovskými jezery zprava vlévá do Moravy. Ani k pramenu, ani k ústí do Moravy se my ovšem s Větráním nepodíváme. Hledat známky jara totiž budeme na trase víceméně kopírující tok Blaty mezi Senicí na Hané a Seničkou, naučná stezka nás poté ještě provede kus po břehu lesem, v němž se ukrývají terénní pozůstatky po dávné tvrzi Lysov.

Pak se již vydáme podél jednoho z potůčků, které se do Blaty vlévají, ke Svaté Vodě, kde se zastavíme u studánky s kapličkou. Prý se tu totiž kdysi propadl do země kostelní poklad. Ať už jej najdeme nebo ne, cesta pak bude pokračovat přes pole a částečně lesem do Náměště na Hané, kde chvíli posedíme v zámecké restauraci a pak pojedeme domů s více než dvanácti kilometry v nohách.

Sraz účastníků na tuto hanáckou procházku je na nádraží v Senici na Hané, a sice v 9:05, respektive po příjezdu motoráku od Olomouce a Příkaz, případní výletníci od Litovle či Prostějova tu již tou dobou budou, protože jejich spoje přijíždějí o něco dříve. Rozjezd domů je pak v plánu kolem 15. hodiny. Propozice s mapou, vybranými spoji a dalšími informacemi jsou k dispozici zde.

Muzlovské kolečko
Na Svitavsko s Větráním vyrazíme o týden později, v sobotu 25. března. V plánu je 14,5 kilometru dlouhá trasa nazvaná jako Muzlovské kolečko, podle někdejší vesnice Muzlov, která stála při řece Svitavě severozápadně od Březové nad Svitavou. Po druhé světové válce byla ovšem nejprve vysídlena a následně jako součást ochranného pásma zdejších pramenišť a tzv. březovského pásma stržena. Dodnes zůstal stát pouze jediný dům a torzo kaple sv. Františka Xaverského.

Březová nad Svitavou a její okolí toho ovšem nabízí ještě o něco více. V samotném městečku v údolí Svitavy, kudy vede železniční trať i hlavní silnice na Brno a také zemská hranice mezi Moravou a Čechami, stojí za prohlédnutí Moravské náměstí, nad městem se pak tyčí Dobře ukrytá rozhledna Járy Cimrmana, na kterou vystoupáme. Jméno zmíněné zaniklé vsi nese i železniční tunel, který patří k nejstarším u nás a který si před nedávnem skoro "zahrál" v bondovce Casino Royale. Zavítáme také do sousední české vsi Banín, kde jsou k vidění typické hřebečské statky a také půvabný gotický kostel sv. Barbory.

V případě tohoto Větrání je nutné podotknout, že půjde o výlet poněkud časově i finančně náročnější, zvlášť pro účastníky od Olomouce. Ti mají sraz v 7:40 před olomouckým hlavním vlakovým nádražím, na zastávku Dlouhá v Březové, kde je začátek trasy výletu, dorazí osobákem v 9:35. Z Březové pak směrem k domovu výletníci vyrazí po 17. hodině. Propozice k cestě jsou tady.

Další termíny Větrání najdete na této stránce.

FB událost Hledání jara na Blatě
FB událost Muzlovské kolečko
Web o Hřebečsku

Komentáře