Noc kostelů, domovní znamení a neobjevené památky - TurNovinky 18/2017

Z titulku tohoto vydání Turistických novinek z Moravy a Slezska můžete jednoduše vyčíst tři z témat, která vás na následujících řádcích čekají. A tak rychle na ně, přece jen jste na tuto porci museli počkat dva týdny...

Noc kostelů
Po muzeích se v pátek 9. června návštěvníkům s večerními hodinami otevřou také církevní svatostánky. Po celé Moravě a Slezsku se otevřou desítky chrámů, far či duchovních center, a to nejen ve větších městech, jako je Brno, Olomouc, Ostrava či Znojmo, ale také například ve Slavonicích, Dačicích nebo třeba ve Svitavách, kde budou kromě kostelů přístupné i kaple na okraji města. V řadě míst je přitom vedle prohlídek připraven i bohatý doprovodný program. Potřebné informace jsou k mání na www.nockostelu.cz. A mohl by vás zajímat i web www.cirkevnituristika.cz.

750 let Ostravy
Další městem, které si letos připomíná kulaté výročí svého založení či první zmínky v pramenech, je Ostrava. Ta byla prvně zmíněna v závěti biskupa Bruna v roce 1267. U příležitosti tohoto výročí je připravena celá řada akcí, městem například putuje výstava Od Petřkovické venuše k Dolní oblasti, v muzeu, kde se chystá na 10. června muzejní noc, je zase k vidění výstava Ostrava nevídaná, zájemci také v těchto dnech mohou navštívit kostel sv. Václava v centru Moravské Ostravy anebo se zúčastnit hry VIAOVA 750. A to není zdaleka vše, jak můžete vidět zde.

Prohlídky domovních znamení
Návštěvníci Olomouce si mohou přes léto objednat speciální prohlídku historického centra města zaměřenou na tamní domovní znamení na měšťanských domech a příběhy, které se k nim vážou. Podrobnější informaci najdete tady.

Mobilní průvodce Květnou zahradou
Návštěvníci kroměřížské Květné zahrady mohou nově využít k mobilního průvodce v podobě aplikace pro chytré telefony. Součástí aplikace je mapa zahrady s devatenácti aktivními okny, v nichž se uživatelé dozvědí nejrůznější zajímavosti související s historií či florou v zahradě. Aplikace je k dispozici česky, anglicky, německy, francouzsky, italsky, rusky, čínsky a polsky, stáhnout ji lze na Google Play.

Nové suvenýry
Bohumínská radnice u příležitosti 170. výročí Nového Bohumína nabízí návštěvníkům nové upomínkové předměty. Mezi nimi jsou mimo jiné pohlednice s dominantním motivem železnice a bohumínské radnice, dále si pak turisté mohou na památku zakoupit například mentolové bonbony Oderky, magnetky, zvonky či hrnky s motivy výročí.

Neobjevené památky s Českými drahami
Národní památkový ústav a České dráhy připravily pro turisty speciální nabídku nazvanou Neobjevené památky. Pokud vyrazíte vlakem na jednu z nabízených památek a na ní zakoupíte minimálně jednu vstupenku, získáte voucher na vstup na další památku. V nabídce je mimo jiné zámek v Bučovicích, Dačicích, Náměšti nad Oslavou nebo důl Michal v Ostravě. Podmínky a další zde.

Provoz úzkokolejky
Regionální úzkorozchodná železnice ze Zastávky u Brna do Zbýšova zahájila svůj letošní provoz, termíny letních jízd jsou k nahlédnutí tady.

Železniční výluky v Brně
Od 3. června až téměř do poloviny září bude cestování vlakem přes Brno a okolí ztěžovat několik výluk. Opravovat se bude mimo jiné čtvrté nástupiště na hlavním nádraží a tzv. pražský viadukt mezi hlavním nádražím a Židenicemi, dále také tunely na Tišnovsku nebo nádraží v Kuřimi. Více informací je k dispozici zde.

Doprava na jihu Moravy
Když už jsme u dopravy na jižní Moravě, je třeba uvést ještě dvě věci. Tou první je, že zmíněné výluky ovlivní i jízdu Expresu Pálava, vlaku upraveného pro rozšířenou přepravu kol - více tady. A druhou je fakt, že i letos spojí oblast Pálavy s dolnorakouským Weinviertel Touristbus, jehož trasa vede z Podivína přes Lednici, Valtice a Mikulov do Pasohlávky, v Rakousku bus projíždí mimo jiné přes Falkenstein či Poysdorf. V létě bude bus jezdit každý den. Více zde.

Uzavřena Bezručova vyhlídka
Z důvodu kompletní obnovy dřevěné konstrukce byla uzavřena Bezručova vyhlídka, která se tyčí nad zkušebním polygonem Tatry v Kopřivnici. Znovu otevřena by měla být v polovině června.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat s týdenní periodicitou, většinou v neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře