Červnové výlety povedou do kraje břidlice a Šternberka

Pouze dva výlety jsou kvůli víkendovým pracovním povinnostem v plánu Větrání na měsíc červen. A to ještě jeden není z mé hlavy. To ale nemění nic na tom, že putování Oderskými vrchy posetými břidlicovými lomy a stopování šternberské historie určitě budou stát za to.

Břidlicové stezky
Do kraje břidlice, oblíbeného to stavebního materiálu nejen v moravských horách, vyrazíme už v neděli 11. června. Naplánována je terénem nenáročná osmnáctikilometrová trasa mezi obcí Heřmánky nedaleko Oder a Budišovem nad Budišovkou, která povede z velké části lesem, takže slunce může klidně pálit ostošest. Výlet to ale nebude jen o břidlici, navštívíme také mariánské poutní místo v Klokočůvku, a pokud by zbyl čas, projdeme si Budišov, který se může mimo jiné pochlubit velkým barokním chrámem Nanebevzetí Panny Marie.

Protože je doprava do těchto míst poněkud složitější, je sraz naplánován na 7:30 před hlavním nádražím v Olomouci, zpět bychom se měli vrátit kolem 18. hodiny, dost možná ale také o dvě hodiny později. Přece jen se musí na cestě tam i zpět dvakrát přestupovat. Pokud by se chtěl připojit někdo po trase, může například v Suchdole nad Odrou, odkud odjíždí osobní vlak na Budišov v 9:16. Jízdenky budou stát nejvýše 300 Kč na osobu. Více v propozicích.

Po stopách historie Šternberka
Druhý výlet je v sobotu 17. června spojen s účastí na turistickém pochodu Klubu českých turistů Šternberk Po stopách historie Šternberka. Z jeho nabídky jsem vybral dvanáctikilometrovou trasu, která se po přičtení cesty z nádraží ke startu pochodu a zpět prodloužila na něco málo přes šestnáct kilometrů. Z toho zhruba polovina povede samotným městem kolem řady památek, jako je například hrad či kostel Zvěstování Panny Marie patřící k největším chrámům na Moravě (psali jsme o něm zde), a druhá polovina pak vede lesnatými svahy nad říčkou Sitkou a jejím údolím.

Start a cíl pochodu jsou umístěny v informačním centru na šternberském Horním náměstí, pro účastníky Větrání ovšem platí sraz v 7:30 před hlavním nádražím v Olomouci. Zpět se vrátíme někdy odpoledne, záleží, co vše si ještě na větrače turističtí parťáci ze Šternberka připraví. V tomto případě nicméně základní zpáteční jízdenka vyjde na 55 korun na osobu a na pochodu se platí startovné 40 korun. Další informace v propozicích.

Tolik tedy Větrání v červnu. Pokud vás zajímá, jaké výlety jsou připraveny na léto, pak zamiřte na tuto stránku. V červenci vyrazíme od Olomouce do všech světových stran a v srpnu se podíváme tak trochu do pravěku a na 9. září se chystá tajný výlet, kdy bude znám pouze čas a místo srazu a orientační cena, nic víc...

Komentáře