Fajne léto, nové trasy a kukuřičná bludiště - TurNovinky 22/2017

Tak se přece jen zadařilo a ještě jedny Turistické novinky před letními prázdninami si můžete přečíst. Najdete v nich několik zajímavých tipů na akce či aktivity, které můžete nejen v následujících dnech, ale i přes celé léto absolvovat. Takové bloudění v kukuřici zní dobře, ne? Nicméně přes prázdniny se nejspíše interval vydávání Turistických novinek ještě více rozvolní, občas je třeba být chvíli online, jistě chápete... Tak tedy pěkné léto!

Fajne léto
Od prvního červencového víkendu až do půlky září mohou dětští i dospělí fandové technických památek vyrazit na sérii akcí Fajne léto na vybraných místech Technotrasy v Moravskoslezském kraji. O tomto víkendu je připraven tematický program plný soutěží či nejrůznějších aktivit pro všechny věkové kategorie v pivovaru Radegast v Nošovicích, dále Fajne léto zavítá například na osoblažskou úzkokolejku, ke Kosárně v Karlovicích, mezi bunkry na Hlučínsku nebo k dolu Michal v Ostravě. Termíny a další informace najdete zde.

Hledání studánek
Luhačovické Zálesí zve v první červencový den na romantickou procházku ke zdejším vodním pramenům. Start a cíl je u Koliby v Březůvkách v půli cesty mezi Zlínem a Luhačovicemi, ráno se začíná v 9 hodin, na večer je pak pro hledače studánek i další zájemce připraveno posezení. Více tu.

Rybníky SvitavskaJiž tuto sobotu můžete se mnou vyrazit na první z letních Větrání, a sice na 19kilometrovou procházkou na pomezí Moravy a Čech kolem rybníků severně od Svitav. Přidat se k výpravě můžete buď v 8:30 v Olomouci před hlavním nádražím, nebo v 9:55, resp. po příjezdu vlaku od Zábřeha, na nádraží v Třebovicích (v Čechách). Více o výletu zde.

S vysvědčením do zooJako tradičně se děti školou povinné mohou těšit na to, že je s vysvědčením čekají na různých místech slevy na vstupné či odměny. Je tomu tak například v olomoucké zoo, kde školáci se samými jedničkami mají návštěvu zoo zdarma a všichni, kteří se pochlubí na pokladně svým vysvědčením, dostanou malý dárek (30. 6. – 6. 7.).

Nové turistické trasyDvě nové turistické trasy přibyly v okolí města Konice. Obě začínají na konickém vlakovém nádraží, jedna zavede turisty kolem zdejších rybníků do Runářova, druhá pak až do Stražiska, které bývalo oblíbeným letoviskem nejen prostějovské honorace a dochovalo se tu několik pěkných vil s bohatými řezbářskými detaily. Turistické trasy ovšem zatím nenajdete v mapách; v těch tištěných budou nejspíše až příští rok, na internetu jistě o něco dříve.

Na elektrokole TřebíčskemOkolí Třebíče nyní můžete brázdit na elektrokole nebo elektroskútru. Že nic takového nemáte? Nevadí, můžete si je nově vypůjčit v třebíčském ekotechnickém centru Alternátor. V jižní části Třebíčska přitom najdete také síť dobíjecích míst, můžete tedy směle vyrazit například do Dukovan nebo na zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou. Podmínky půjčení a další info jsou k dispozici zde.

Bludiště v kukuřiciBrno, Olomouc, Opava, Ostrava, Kroměříž, Jihlava nebo třeba Staré Město u Frýdku-Místku. Co mají tato města společné? Najdete tu kukuřičná bludiště, která se stávají stále oblíbenější zábavou. Cílem je dostat děti i další zájemce na vzduch a zábavnou formou procvičit jejich smysl pro orientaci či týmovou spolupráci. Bludiště nejbližší svému bydlišti najdete na www.kukuricaci.cz. Mimochodem to vůbec největší se nachází blízko brněnské zoo, je velké jako tři fotbalová hřiště.

Lysohorská nej...Beskydské informační centrum také na letošní léto připravilo komentované výšlapy na královnu Moravskoslezských Beskyd Lysou horu. Průvodci během výstupu od lanového centra v Ostravici účastníky seznámí mimo jiné s místními pověstmi nebo s architekturou na vrcholu Lysé hory a samozřejmě se také pokochají výhledy do širého okolí. Termíny a další informace jsou k mání tady.

Oprava cesty kolem ŠvýcárnyNejdéle do konce října budou dělníci opravovat cestu kolem Švýcárny v Hrubém Jeseníku, a tedy do podzimu musejí turisté počítat s dočasnými omezeními v místě svatby, přesněji v úseku Švýcárna - Petrovka. Lesníci slibují, že se budou snažit turisty omezovat co nejméně, cestu je ovšem nutné opravit právě nyní v sezoně, kdy tu neleží vrstva sněhu. Pro aktuální informace se vyplatí sledovat stránky Lesů ČR.

Nejlepší pivo je z HanušovicKdyž už jsme u Jeseníků, zamiřte sem, pokud patříte k vyznavačům zlatavého moku. Nejlepší pivo pro letošní rok se totiž vaří v hanušovickém pivovaru Holba. Nedávnou degustační soutěž a titul Pivo České republiky 2017 získal světlý ležák Holba Premium, oceněné v dalších kategoriích byla i Holba Speciál a ochucená piva Holba Horské byliny a Holba Brusinka s mátou. Před návštěvou pivovaru je ovšem dobré mrknout na stránky Pivovarského muzea, kde se dozvíte vše pro návštěvu potřebné.

Zpřístupňování památek handicapovanýmNárodní památkový ústav navázal spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením ČR a společně budou pracovat na dalším zpřístupnění památek ve správě ústavu lidem s handicapem. V plánu jsou například haptické modely pro nevidomé nebo prohlídky ve znakové řeči pro osoby se sluchovým postižením. Elektronické průvodce v podobě tabletu s krátkými filmy natočenými v autentických interiérech mohou nově využívat například návštěvníci zámků v Jaroměřicích nad Rokytnou a Náměšti nad Oslavou.

Bezručův domek půjde k zemiJeden ze dvou domů, ve kterých v Kostelci na Hané pobýval básník Petr Bezruč, půjde nejspíš k zemi. Uvažuje o tom Olomoucký kraj coby zřizovatel Muzea a galerie Prostějov, které mají Bezručovy kostelecké domy, v níž před více než deseti lety ještě byla básnikovi věnovaná expozice, ve správě. Demolice se má týkat tzv. bílého domu, sousední domek s typickou červenou cihlovou omítkou by měl být naopak opraven a měla by v ní být zřízena nová expozice. Estetickou hodnotu má sice především červený domek, ovšem pokud chcete vidět oba dva domy pohromadě, možná byste již neměli s cestou do Kostelce váhat.

Český týden v rakouském PodyjíNa závěr jeden přeshraniční tip. Rakouský národní park Thayatal totiž na první červencový tden připravil Český týden. V rámci něj se můžete zúčastnit procházky krajinou rakouského Podyjí s průvodcem, zhlédnout výstavu fotek z fotopastí z moravského i rakouského Podyjí a Šumavy anebo třeba krmit divoké kočky. Pro více informací zamiřte sem.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat s týdenní periodicitou. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře