S Větráním se v létě podíváte do všech světových stran

Téměř po celé Moravě, ale i do Slezska a drobet do Čech se rozbíhají trasy výletů Větrání naplánovaných na letní prázdniny. Zájemci mohou se mnou vyrazit do ticha jesenických lesů nebo za ozvěnami historie v moravní nížině, také třeba na průmyslové Ostravsko či k hladinám rybníků u Svitav. A v plánu je i tajný výlet, kdy nebude dopředu skoro nic známo.

Letní etapa Větrání zahájí v sobotu 1. července putováním kolem rybníků mezi Svitavami a Českou Třebovou. Terénem nenáročná trasa měří zhruba 19 kilometrů a povede z nádraží v Třebovicích (v Čechách) kolem několika vodních hladin, ale také třeba přes přírodní rezervaci Králova zahrada do Svitav. Hned v úvodu přitom projdeme kolem zdejšího velikána, opatovské Hvězdy, která je ze zdejších rybníků vůbec největší. Zastavíme se také u lesního památníku včelích matek či u pramene řeky Svitav, a pokud se ve svitavské Rosničce nerozmnoží do příštího týdne sinice a budeme časově stíhat vlak domů, mohli bychom i chvíli pobýt u vody/ve vodě. Sraz účastníků svitavského výletu je v 8:30 před olomouckých hlavním nádražím, případně před 10. hodinou na nádraží v Třebovicích.

Na víkend v půlce července je v plánu lesní dvojvýlet. Zatímco sobotní cesta zavede turisty k někdejší sklářské osadě Josefová nebo k vodopádu na říčce Hučavě v jesenických lesích nad Brannou, v neděli vyrazíme k Hodonínu - nejprve do Mikulčic na velkomoravské hradiště Valy (zmiňoval jsem o něm v článku Po stopách Velké Moravy) a následně proti proudu Moravy dojdeme lužním lesem do samotného Hodonína. Sobotní výlet tedy potěší spíše příznivce horské turistiky, když na 15kilometrové trase vystoupáme až do výšky 1003 metrů, nedělní trasa měří o kilometr méně a vede nížinou. Nicméně na obou výletech se můžete těšit na výhledy, v případě Mikulčic z vyhlídkové věže nad archeologickou lokalitou. V sobotu je sraz v 7:35, v neděli v 8:45, opět před olomouckým hlavním nádražím. A ještě poznámka - pokud se nebudete cítit na oba výlety, můžete si vybrat jen jeden, účast na obou zároveň není povinná...

Do hor se vrátíme v sobotu 22. července, tentokrát to však budou hory na východní hranici Moravy, Javorníky. V plánu je 15kilometrová trasa z Velkých Karlovic do sousední Karolinky, během níž ovšem vystoupáme, mimo jiné kolem hory zvané Gigula, na 860 metrů vysoký vrchol Javorníček se stejnojmennou osadou a dolů se poté vydáme kolem vodní nádrže Karolinka, která slouží jako zásobárna pitné vody pro Vsetínsko. Celkově nastoupáme přes 600 výškových metrů, odměnou bude nejen příjemná únava, ale hlavně krásné výhledy do okolí. Sraz účastníků je v 7:35 před nádražím v Olomouci, případně je možné se přidat po cestě v Hranicích, Vsetíně nebo přímo ve Velkých Karlovicích.

Poté si dá Větrání na měsíc pauzu, během které se můžete zúčastnit například turistických akcí spřáteleného KČT Šternberk. Větrání se do terénu vrátí v sobotu 26. srpna, tehdy vyjedeme na průmyslový sever - a to až do Bohumína, kde si nejprve prohlédneme architektonické zajímavosti, jak nové, tak staré části města, a poté se proti proudu Odry vydáme do Ostravy. Nejspíš nás bude provázet ruch z blízké dálnice D1 a určitě se podíváme do Landek parku, zdejšího hornického muzea v areálu bývalého dolu Anselm. Mimochodem Landek je také místem, kde bylo prokázáno nejstarší použití uhlí na světě. Sraz v tomto případě je plánován na 8:20 v Olomouci na nádraží, případně v 9:52 v Bohumíně.

Léto s Větráním pak zakončí v sobotu 9. září Tajný výlet. Tajný, protože dopředu neprozradím, kam se pojede, jen stanovím čas srazu a info o jízdence, kterou si mají účastníci zakoupit. Tyto informace, stejně jako podrobnosti ke všem dalším letním výletům budou k mání na stránce Větrání zde.

Na shledanou na některém z výletů!

Komentáře