Folklor, hudba v jeskyni, větrací léto nebo proměny Podyjí - TurNovinky 21/2017

Už podle titulku je jasné, že se v aktuálních Turistických novinkách z Moravy a Slezska sešla opravdu pestrá směska pozvánek na akce či avíz, které by vás neměly minout při vašich toulkách. A to nám beztak některé ještě utekly. Ale třeba se do našich sítí chytí příště...

Roztančené náměstí
Frýdek-Místek v těchto dnech žije 23. ročníkem Mezinárodního folklorního festivalu, na němž se představí folklorní soubory například z Itálie, Ruska či Polska. Nebudou samozřejmě chybět ani soubory slovenské a domácí, jako například těšínský Slezan nebo strážnický Žerotín. Během pátečního a sobotního programu na náměstí Svobody dojde i na pohádky pro děti nebo taneční dílny. Program festivalu je k dispozici tady.

Čarovné tóny v krasu
V Moravském krasu se od 14. do 18. června bude v jeskyních ozývat hudba a krásné hlasy. 20. ročník hudebního festivalu Čarovné tóny Macochy přivítá své posluchače ve Sloupsko-šošůvských jeskyních, v jeskyních Výpustek a Kateřinská. Poslední koncert se koná na dně Macochy.

Historie v pohybu
Areál Průmyslového muzea v Mladějově na Moravě v sobotu 17. června ožije tradiční akcí Historie v pohybu, během níž návštěvníci uvidí zdejší exponáty - motory, lokomotivy, stavební stroje - v akci. K vidění bude dokonce unikátní lanový bagr. K tomu se budete moci svézt výletním vlakem po zdejší úzkorozchodné dráze pod Hřebečovským hřbetem. Více zde.

Rozmanitost krajiny Podyjí
Galerie Thayana na prvním nádvoří zámku Vranov nad Dyjí zve na výstavu fotografií mapujících proměny a rozmanitost podyjské krajiny. Za fotkami stojí Ferdinand Bučina a jeho vnuk Tomáš Rasl. Výstavu můžete navštívit od 16. června do 17. září.

Ostrava v barvách noci
Milovníci večerních výhledů by si neměli nechat ujít prodlouženou otevírací dobu (do 23 hodin) věže Nové radnice v Ostravě. Moravskoslezskou metropoli si bude možné v nočním hávu prohlédnout 1. července, 5. srpna a 2. září, tedy první sobotu v měsíci. Více tady.

Změna jízdních řádů
S druhou červnovou nedělí došlo k úpravám vlakových jízdních řádů. Turisty by mohly zajímat především dvě změny: Rychlíky z Brna na Vysočinu opět zastavují v Křižanově, a tedy při cestě vlakem se k Velkému Meziříčí nemusíte kodrcat osobákem už z jihomoravské metropole. Druhou pozitivní změnou je prodloužení přestupní doby mezi vlaky v Újezdu u Luhačovic. Z dalších změn jmenujme například zavedení nového páru prázdninových vlaků mezi Krnovem a Jindřichovem nebo větší počet vlaků mezi Žďárem nad Sázavou a Novým Městem na Moravě.

Větrací léto
Pod názvem Větrací léto se skrývá společná nabídka letních výletů, které připravil autor tohoto webu jménem Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého a Klub českých turistů Šternberk. Každý letní víkend můžete vyrazit po zajímavých místech Olomoucka i pořádného kusu Moravy a Slezska, například do Velkých Karlovic, Úsova, Landek parku nebo do ticha jesenických lesů u Branné. Všechny termíny Větracího léta najdete zde; pokud vás zajímají jen termíny Větrání, tedy výletů pořádaných Moravským turistou, vystačíte si s touto stránkou.

Kamzíkova stezka 
V Parku sportu v Hrubé Vodě u Olomouce zpřístupnili veřejnosti novou atrakci, Kamzíkovu stezku. Jde o chodníky, překážky a prolézačky ve výšce až 13 metrů nad zemí, které budou bavit zejména děti, ale i dospělé. Další informace o ní jsou k dispozici zde.

Čekárna opravena
Na brněnském Obilním trhu byla po dvou letech konečně dokončena diskutovaná rekonstrukce funkcionalistická čekárna od Oskara Pořísky. Ač kritici tvrdí, že čekárna byla při rekonstrukci nenávratně zničena, Národní památkový ústav nedoporučil sejmout památkovou ochranu, která zohledňuje spojení funkcionalistického stavitelství a běžných potřeb obyvatel města. Plánovaná kavárna ovšem v podzemí čekárny vybudována nebyla...

Nový infopanel 
Návštěvníci Jeseníku mohou základní informace o městě nově načerpat u informačního panelu, který v uplynulých dnech instalovali na Masarykově náměstí. Infopanel prostřednictvím audiospotů informuje o významných stavbách a místech nebo službách pro turisty ve městě, a to ve čtyřech jazycích - česky, polsky, anglicky a německy.

Moravská vlajka a otevřené památky na Den věrozvěstů
U příležitosti státního svátku Den příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje se díky iniciativě spolku Moravská národní obec na více než 1300 radnic a obecních úřadů rozevlaje moravská vlajka. A na řadě míst také v tento den otevřou za zvýhodněnou cenu či zdarma památky či muzea, například muzea v Uničově, zámek či synagoga v Holešově nebo Moravské kartografické centrum ve Velkých Opatovicích. Přehled najdete zde.

Vinobraní v předprodeji
Oblíbené Pálavské vinobraní se sice koná až v září, nyní je však možné si zakoupit vstupenky za zvýhodněnou předprodejní cenu. Permanentku je možné do konce června koupit za 450 Kč, později bude až o 150 korun dražší. A co se chystá? Folklorní vystoupení, koncerty, výstava připomínající 70 let tradice této akce, příjezd krále Václava IV., rytířské hry, samozřejmě ochutnávky vín a burčáku... Program je k mání tu.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat s týdenní periodicitou. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře