Den architektury, za Moravu a rekordní Laudon - TurNovinky 26/2017

S pravidelností Turistických novinek to zrovna nevychází podle představ, ale přece jen je tu nová dávka, ve které najdete zejména tipy na zajímavé akce v následujících dnech, ale také třeba na nové výstavy, jež by vás mohly inspirovat k podzimním cestám či je obohatit. Pojďme na to.

Den architektury
Přelom září a října bude patřit Dnu architektury, během kterého jsou pro zájemce připraveny nejrůznější prohlídky mnohdy veřejnosti nepřístupných objektů, komentované procházky vybranými částmi měst, výstavy zaměřené na architekturu a urbanismus a další akce. V Brně například můžete vyrazit na procházku po vilách architekta Ernsta Wiesnera v Masarykově čtvrti, výprava po pozůstatcích moravského Manchesteru nebo po vilové kolonii na Černých Polích. Napříč Moravou a Slezskem je dále zapojena například Jihlava s prohlídkou obilního sila, Slavonice, kde můžete navštívit rekonstruované interiéry soukromých domů, Prostějov s procházkou po architektuře 20. století ve městě, Ostrava s Porubou ve stylu sorely a industriální architekturou nebo Zlín, kde se zaměří na osobnost architekta Vladimíra Karfíka nebo zdejší sakrální památky. Přehled všech zapojených míst a připravené akce najdete na www.denarchitektury.cz.

Den za Moravu
Poslední zářijový den bude Brno žít také připomínkou historie, tradic a kultury Moravy, Dnem za Moravu. Na programu je shromáždění účastníků u hrobu Jošta Lucemburského v kostele sv. Tomáše, průvod Moravanů centrem města nebo burza moravik, akci doprovodí žesťový kvintet Moravian Memory Brass, 1. moravský pěší pluk Kaiser či mužácký sbor Lanštorfčané. Další podrobnosti k programu jsou k dispozici zde.

200 let zemského muzea
Moravské zemské muzeum si připomnělo 200. výročí svého založení a při té příležitosti mimo jiné otevřelo novou výstavu nazvanou Chvála sběratelství: 200 let služby moravské kultuře a vědě, která přibližuje fenomén sběratelství, jenž v historii vedl ke vzniku kabinetů kuriozit či přírodnin a později samotných muzeí. Ve výstavě se návštěvník seznámí i s významnými osobnostmi tehdejšího společenského, kulturního i vědeckého života, které se zasloužily o založení tehdejšího Františkova muzea. Výstava je přístupná do 30. června 2018.

Řemeslo jak vyšité
Vývoj lidových krojů na Uherskobrodsku do 50. let 20. století, rozdíly ve výzdobě v jednotlivých podoblastech i postupy jejich výroby mapuje nová expozice Muzea Jana Ámose Komenského v Uherském Brodě. Výstava obsahuje řadu pozoruhodných dokladů historie tradičního odívání v regionu a návštěvníka poučí v tom, jak kroje z různých oblastí podle vyvedení výzdoby a užití různých součástek od sebe odlišovat. Navštívit ji můžete do 28. ledna 2018.

Libušín roste před očima
Vyhořelá chata Libušín na Pustevnách vstává z popela. Turisté nyní mohou sledovat, jak se postupně zvedají nové stěny roubené stavby. Podle zpráv z Valašského muzea v přírodě bude roubená část budovy brzy hotová a pak přijdou na řadu krovy a střecha. Zcela dokončená by obnova Libušína měla být v červnu 2019 a v říjnu téhož roku by mělo dojít na slavnostní otevření.

Rekordní Laudon
Pokud vyhledáváte rekordní zajímavosti, nemělo by vaší pozornosti uniknout u nás největší sousoší vyrobené 3D tiskem. Sousoší představuje generála Laudona na koni a jeho věrného psa v životní velikosti; jen kůň má více než dva metry, váží zhruba 300 kilo a tiskl se 59 dní. Rekordní sousoší nenajdete nikde jinde než v expozici v návštěvnickém centru v Laudonově domě v Novém Jičíně.

110 let chaty na Ondřejníku
Turistická chata na Ondřejníku, toho času bohužel uzavřená a v dezolátním stavu, oslaví ve čtvrtek 28. září 110 let od svého postavení. Program je připraven od 10 hodin, jeho vrcholem bude zapálení slavnostní vatry. Na místě budou k zakoupení výroční suvenýry. Výročí chaty, ale i zaniklému sousednímu hotelu Solárka a historii turistiky na Ondřejníku se bude později věnovat přednáška ve frýdecko-místeckém Muzeu Beskyd, která se koná ve čtvrtek 12. října od 16:30 v Zeleném domě.

Tovačovské věže
Svatováclavské hody v Tovačově nabídnou v rámci svého bohatého programu ve čtvrtek 28. září také jedinečnou možnost vystoupat na věže ve městě. Zatímco 96 metrů vysoká zámecká věž Spanilá (o zámku více v článku o renesančních památkách zde) je běžně přístupná, věže farního kostela sv. Václava a hřbitovního kostela sv. Jiří se otevírají veřejnosti jen výjimečně. A stejně tak i expozice zdejšího Hanáckého muzea, které bude o hodech také otevřeno. Připraven je také křest knihy Tovačov v období protektorátu. Více k programu tady.

Podzimní Větrání
O podzimních termínech výletů Větrání, které pořádám pro veřejnost, jsem již sice informoval na jiném místě, ale proč to nezopakovat i tady. Na podzim jsem připravil šestici výletů, během nichž se projdeme například po březích Brněnské přehrady nebo ze Dzbelu u Konice do Jevíčka, ale také po některých zajímavostech v blízkosti Olomouce. První se koná už ve čtvrtek 28. září (státní svátek) a jeho trasa povede na hanáckou velehoru Velký Kosíř, kde podzim zahájíme u táboráku. Termíny a další detaily k nim najdete na stránce Větrání.

Příběh nejstaršího města
Bruntálská radnice připravila pro všechny patrioty, fanoušky regionální historie a návštěvníky města dotisk knihy Bruntál, příběh nejstaršího města. Ta původně vyšla v roce 2013, věnuje se historickému vývoji města, ale nabízí i přehled osobností s městem spjatých nebo původní německé názvy ulic a náměstí. Publikace je k zakoupení za 290 korun v informačních centrech na náměstí a na autobusovém terminálu. A ještě jeden knižní tip ze severu, tentokrát spíše pro děti a tentokrát z Opavy, kde pokřtili publikaci Tajemná Opava, která v šesti prostorových obrazech vystihuje historii, památky a osobnosti slezské metropole. K dostání je stejně jako desková hra, která z knihy vychází, v turistickém informačním centru.

Uzavřena lávka pod Veveřím
Lávka pod hradem Veveří bude až do poloviny října uzavřena, a sice kvůli probíhající rekonstrukci. Důvodem je nutná výměna některých narušených prvků. V příštím roce pak bude přistoupeno k opravě nosné konstrukce lávky.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, shrnují zajímavé novinky týkající se turistiky na Moravě a ve Slezsku. Snažím se je vydávat s týdenní periodicitou, ale pravidelnost závisí i na množství volného času a síle, které je třeba po pořádaných výletech Větrání vždy méně. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře