Podzimní výlety povedou do lomů i k vodě

Příznivci pěších výletů Větrání nebudou o svou dávku kilometrů na čerstvém vzduchu ochuzení ani během podzimu. Do konce listopadu je připraveno šest putování, jejichž trasy vedou k zajímavostem na Olomoucku, ale také třeba k Jevíčku nebo po březích Brněnské přehrady. Podzim a s tím i čtvrtý rok Větrání odstartuje, jako tradičně, výstup na hanáckou velehoru Velký Kosíř.

Na hanácký Mont Blank se půjde na státní svátek ve čtvrtek 28. září. Tentokrát se budeme muset obejít bez výšlapu na rozhlednu, trasa výstupu je nicméně naplánována tak, aby účastníci nebyli o výhledy ochuzeni (samozřejmě záleží na počasí), a ještě se podívají do zdejších bývalých vápencových lomů, které jsou jako celek od letošního dubna chráněné jako národní přírodní památka Kosířské lomy, nebo na menšího souseda Malý Kosíř. A doporučuji buřty s sebou.

Tři následující výlety zavedou turisty o něco dále od Olomouce. V sobotu 7. října zamíříme k Valašskému Meziříčí, kde je v plánu trasa podzimní krajinou v okolí přehrady Bystřička, jejíž cíl bude buď v Zašové v případě kratší varianty, anebo až v Rožnově pod Radhoštěm. Každopádně se podíváme mimo jiné k dřevěnému tolerančnímu kostelíku ve Velké Lhotě. V blízkosti vody se budeme pohybovat také o dva týdny později, kdy vyjedeme do Brna a na cestě kolem Priglu se podíváme třeba na hrad Veveří, ať už bude oprava lávky pod hradem dokončená nebo ne. Návrat na Hanou pak jakoby předznamenávalo Putování na Malou Hanou o první listopadové sobotě. Jeho trasa povede ze Dzbelu u Konice přes hluboké lesy a poutní místo v Jaroměřicích do Jevíčka.

Mezi listopadovými termíny je také vycházka ze Senice do Náměště na Hané, která byla původně plánována na letošní jaro, ale kvůli špatnému počasí jsem ji zrušil, respektive přesunul na neurčito. Tentokrát to ale jistě vyjde a na státní svátek 17. listopadu se podzim na březích říčky Blaty ukáže turistům v celé své kráse. Větrací podzim pak v sobotu 25. listopadu završí špacír z Grygova kolem tamních lomů k památníku osvobození nad Velkým Týncem a následně do Olomouce, symbolicky před zimou domů. To samozřejmě neznamená, že se poté větrat nebude – termíny a lokality předvánočního a předsilvestrovského výletu budou představeny v průběhu podzimu.

Ke všem výletům budou průběžně zveřejněny propozice se všemi podrobnostmi na stránce Větrání a také v událostech na Facebooku.

Komentáře