Jevíčko, Senička a Velký Týnec. Pojďte v listopadu na špacír

Listopadové výlety Větrání provedou příznivce pěší turistiky kousky "velké" i Malé Hané. Hned první listopadovou sobotu se v mé společnosti můžete vydat na putování od prostějovsko-chornické dráhy do Jevíčka, ve státní svátek na naučnou stezku Elišky z Kunštátu mezi Senicí a Náměští na Hané a konečně poslední listopadovou sobotu je v plánu trasa ještě o něco blíže Olomouci - z Grygova přes Velký Týnec zpět do hanácké metropole.

Ale pěkně popořádku. První z výletů bude v sobotu 4. listopadu nejkomplikovanější. Jako kdyby snad nestačila složitá dopravní situace na Jevíčsku, tedy v oblasti na pomezí tří krajů, ještě se k tomu přidala aktuální vichřice, která strhla řadu stromů mezi Jaroměřicemi a Šubířovem. A právě těmito lesy má patnáctikilometrová trasa Putování na Malou Hanou ze Dzbelu u Konice vést. Pokud by však úřady v následujících dnech kvůli kalamitě omezily vstup do lesa, bude výchozím místem nádražíčko v Nectavě a půjde se po silnici kolem zchátralého biskupického zámku. Co se nemění, je cíl cesty v Jevíčku a také třeba výstup k poutnímu místu Kalvárie u Jaroměřic, které měl prý vystavět sám slavný Santini. A nemění se ani termíny - turisté se sejdou v 7:15 před hlavním nádražím v Olomouci, případně se mohou přidat po cestě. Kam až se pojede vlakem, se rozhodne ve středu.

Na sváteční den 17. listopadu je připravena pohodová dvanáctikilometrová trasa mezi Senicí a Náměští na Hané vedoucí částečně po naučné stezce Elišky z Kunštátu. Účastníci procházky se podívají do Seničky, kde se do dnešních časů dochoval smírčí kříž ze 16. století či protipovodňová ohrada z 19. století, a také třeba ke studánce ve Svaté Vodě. A hlavně si užijí vrcholícího podzimu na březích řeky Blaty, která si to odtud šine Hanou k Tovačovu... Sraz turistů je v 9:05 na nádraží v Senici na Hané.

Týden nato v sobotu 25. listopadu Větrání odškrtne poslední část ze svého podzimního plánu. Nenáročný šestnáctikilometrový výlet zavede k mohyle nad Velkým Týncem, kterou nechali místní vystavět jako památník osvobození a jejího odhalení se v roce 1921 zúčastnil i sám Tomáš Garrigue Masaryk. Kromě mohyly účastníci zavítají mimo jiné do bývalých lomů u Graygova, přímo v Grygově si ještě prohlédnou památné nádraží, odkud se ostatně bude vycházet, ve Velkém Týnci se zase podívají k zámku. Poslední podzimní cesta skončí na náměstí v olomoucké Holici. V tomto případě se turisté sejdou v 8:15 před hlavním nádražím v Olomouci.

Podrobnosti k výletům najdete na stránce Větrání. Na které z pěších výprav se spolu uvidíme?

Komentáře