Výlet zasněženým okolím Luhačovic završil uplynulý rok

Rok 2017 jsme s Větráním zakončili v lázních. Ovšem nikoliv při léčebných procedurách, ty se naopak po zdolání trasy zasněženou krajinou v okolí Luhačovic docela hodily. Stejně jako na předvánočním výletu totiž cestu překřížily popadané stromy a vrstevnice z mapy byly v reálu poněkud divočejší. Ale byla to příjemná procházka...

Předsilvestrovský výlet potěšil hned po vystoupení z vlaku na luhačovickém nádraží. Na rozdíl od hanácké roviny, kde „zuřilo“ jaro, byly ulice známých lázní posypány sněhem, a jak brzy pětadvacetihlavá výprava zjistila, na kopcích v okolí bylo sněhu místy i nad kotníky.

Cesta do kopců ovšem nebyla vůbec jednoduchá. Po návštěvě informačního centra se sice větrači jali postupně vystoupat z Lázeňského náměstí a parku do lesů nad městem, kvůli množství popadaných stromů po nedávných vichřicích ale museli z plánované trasy uhnout a vrátit se zpět k lázeňským pavilonům. A tak jejich kroky neplánovaně k přehradě, tuto zacházku ale zpříjemnilo několik minut slunečních paprsků, které se prodraly z jinak oblačné oblohy.

Táhlým stoupáním po silnici, ale s klenbou větví obalených sněhem nad hlavami, se výprava v Řetechově dostala na „svou“ žlutou značku, která vedla k poutnímu místu Malenisko u Provodova. Cesta stoupala i klesala, dlouhé úseky zlehka, místy ale i dost prudce a s bahnitým podložím. U poutního kostela si dali turisté krátkou občerstvovací přestávku před dalšími kilometry a připili si na nový rok. A pak už znovu stoupali, tentokrát směrem ke zřícenině hradu Starý Světlov, tu si ale prohlédli jen někteří – a prý toho ve sněhu stejně vidět moc nebylo.

Zpočátku prudký sešup zpět do Pozlovic překvapivě pěkně ubíhal, navíc se výpravě naskytl krásný výhled na zasněžené okolí. A díky rychlému přesunu k lázním zbyl i čas na návštěvu a okoštování Vincentky a následnému zahřátí u kávy před cestou domů.

Takové bylo poslední Větrání roku 2017. Pro rok 2018 přehled termínů výletů postupně bobtná, prvním letošním bude v sobotu 3. února putování z Valašských Klobouk do Horní Lidče. Další termíny a podrobné informace k výletům můžete sledovat na stránce Větrání.















Komentáře