Přivítejte jaro na výletě, vyrazíme do Chřibů i k Litomyšli

I když to tak podle momentálních mrazivých teplot nevypadá, brzy by se o slovo mělo přihlásit jaro. Za jeho prvními projevy se v průběhu března vydáme na trojici výletů Větrání, kdy zavítáme k památnému vrchu Bradlo, také do Chřibů a nakoukneme i do východních Čech, do rodiště Bedřicha Smetany.

První z trojice březnových výletů má být vlastně poslední zimní, jeho trasa povede severní částí Úsovské vrchoviny z Libiny u Uničova do Postřelmova, na dohled slavného Bradla a přes zříceninu hradu Brníčko. Na pohodovou procházku se vyráží v neděli 11. března (ano, původně byl tento výlet plánován už na 4. března, ale z osobních důvodů jsem termín posunul – a určitě to nebude ke škodě).

Hned o týden později, v sobotu 17. března, vyjedeme vlakem opět na Hřebečsko, kde jsem připravil trasu vedoucí k půvabné Litomyšli přes přírodní rezervaci Psí kuchyně u Semanína nebo vísku Mendryka, kde stojí zámeček, kde měl čerpat inspiraci Alois Jirásek pro svoji Lucernu, to vše na české straně staré hranice mezi Čechami a Moravou. Jednou za čas se holt smíme i my moravští turisté podívat k sousedům (a načerpat nové poznatky pro web o Hřebečsku, mém rodném kraji)...

No a konečně na Velký pátek 30. března pak přejdeme Chřiby, a sice ze Salaše, dědiny nad památným Velehradem, ve které vystoupáme na novou "sedmičkovou" rozhlednu (viz článek o zajímavých rozhlednách), přes výletní letovisko Bunč do Zdounek na Kroměřížsku. Po cestě si užijeme pohledů na zajímavé skalní útvary a také třeba studánek; kdo by si k tomu chtěl něco málo přidat, může si cestu prodloužit a vyrazit z Velehradu nebo už ze Starého Města, jak jen bude libo.

Tak který výlet vás zaujal? Podrobnosti ke všem budou brzy zveřejněny na stránce Větrání. Na ní mimochodem již teď najdete termíny výletů až do června.

Komentáře