Olomouc: socha sv. Kryštofa

Snad není řidiče, který by si při jízdě po jižním obchvatu Olomouce nevšiml zvláštní sochy tyčící se nad estakádou u Nemilan. A snad první, co člověka při pohledu na tuto bronzovou skulpturu napadne, je: Golem! Ale co tu sakra dělá? Jenže on je to svatý Kryštof, patron poutníků, řidičů a cestujících – a to už pak umístění u dálnice dává větší smysl...

Svatý Kryštof byl podle legend muž velké, silné postavy, původním jménem Reprobus. Protože si uvědomoval svou sílu, chtěl sloužit tomu nejmocnějšímu pánovi. Při svém hledání došel až k ďáblovi, ale i ten se bál, a sice před znamením kříže. A tak se rozhodl najít toho, komu toto znamení patřilo. Jeden starý poustevník ho seznámil s učením Krista a poradil, že sloužit Kristu může tím, že bude pomáhat druhým. Reprobus tedy začal pomáhat pocestným přes divokou řeku. A jednou na ramenou přenášel dítě, které ale bylo s každým krokem těžší a těžší. Když se Reprobus zeptal na vysvětlení, dítě se představilo jako Ježíš Kristus a ta narůstající hmotnost byla všechna tíha světa. Reprobus nevěřil a vyžádal si nějaký zázrak – v tu ránu se jeho hůl zazelenala a později rozkvetla a přinesla první plody. Reprobus uvěřil a nechal se pokřtít, přijal jméno Christophorus, tedy ten, co nosí Krista. Pro šíření evangelia se ale brzy stal světským pánům nepřítelem a byl popraven setnutím hlavy.

Brněnský "exekutor", tedy Spravedlnost
Autorem sochy sv. Kryštofa nad olomouckým obchvatem je Marius Kotrba, sochař a malíř z Beskyd, profesor Ostravské univerzity, kterému osud vyměřil jen jednapadesát let života. Letos by se dožil šedesátky. Jeho osobité dílo ale žije dále, například takový "exekutor, co krade pračku", pardon, Spravedlnost před Nejvyšším správním soudem na Moravském náměstí v Brně budí pozornost každým dnem (byť hlavním cílem je protější jezdecká socha Jošta Lucemburského – a mimochodem i Kotrba před lety do soutěže brněnské radnice svého Jošta zaslal...). Jeho dílem je i socha Dobrého pastýře u dálnice nedaleko Podhoří mezi Lipníkem nad Bečvou a Hranicemi nebo Loď v rožnovském parku. V Rožnově pod Radhoštěm, kde Kotrba působil, lze také najít druhý odlitek "olomouckého" sv. Kryštofa.

Téměř čtyřmetrový originál drží nad řidiči ochrannou ruku z valu nad dálnicí u Nemilan od října 2005, odhalení sochy bylo tečkou za výstavbou jižního obchvatu Olomouce. Podle původního požadavku tu ale měla stát jakási symbolická brána, to však Marius Kotrba zavrhl a přišel s protinávrhem v podobě kráčejícího obra s dítětem na rameni, který hledí přes silnici ku městu a Svatému Kopečku v dáli.

Svatý Kryštof přitom od dálnice na nějakou dobu zmizel. Na podzim 2021 sochu poškodili vandalové a kvůli narušené statice a možnému ohrožení provozu musela být z místa odstraněna. Došlo však k opravě a obr od léta 2022 opět dohlíží na dálnici a okolí. 

Nutno dodat, že rozhlédnout se odtud po kraji a poměřit se s Kryštofem není nic nemožného. I když je socha od města oddělena dálnicí, nejde o nedostupnou lokalitu. Například od vlakové zastávky v Nemilanech je možné jít pěšinou podél kolejí na Prostějov a po projití pod dálniční estakádou vystoupat pár metrů nahoru na val nad dálnici. Těchto pár metrů stačí k tomu, aby měl člověk před (pod) sebou celkem pořádný kus Hané, pěkně je vidět například i bazilika na Svatém Hostýně. Od sochy pak lze pokračovat dále na jih mezi poli k vlakové zastávce v Kožušanech nebo podél dálnice k Nedvězí a Slavonínu, ale to už bude poněkud rušnější procházka...



Komentáře

Okomentovat