Zpět v čase: Kostel sv. Václava v Břeclavi

Ve druhém exkurzu proti proudu času se prostřednictvím dvojice fotografií podíváme do města ležícího na dohled hranice se Slovenskem a Rakouskem, do Břeclavi. Ta je dnes prezentována zejména jako významná železniční křižovatka a výchozí místo pro výlety do Lednicko-valtického areálu, má přitom sama co nabídnout, jak jsem již kdysi ukázal v tipu na výlet za Lichtenštejny a dávnými Moravany. Středem naší pozornosti ale nyní bude břeclavské náměstí, jehož dominantou byl a téměř čtvrtstoletí už zase je kostel sv. Václava. Jak jako byl a zase je?

Jak je vidět na historickém záběru z roku 1909 (pochází z webu Fotohistorie.cz), stál uprostřed dnešního náměstí T. G. Masaryka kostel historický, barokní z poloviny 18. století. Ten vyrostl na místě dřívějšího románského a gotického svatostánku a obyvatelé města jej mohli navštěvovat až do 20. listopadu 1944. Tehdy byl při leteckém útoku poškozen, ovšem prý nikoliv neopravitelně. Místní tehdy dokonce na opravu uspořádali sbírku, ovšem chrám boží byl v roce 1946 zdemolován. Na nový farní kostel pak břeclavští věřící museli čekat až do 90. let. Základní kámen moderního chrámu byl posvěcen samotným papežem Janem Pavlem II. při jeho návštěvě Moravy v roce 1990. Se stavbou podle návrhu brněnského malíře a výtvarníka Ludvíka Kolka se začalo o dva roky později, po třech letech prací byl kostel v roce 1995 vysvěcen brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem. 

Na dvojici fotek si také nemůžete nevšimnout, že proměnou prošlo v běhu času i okolí kostela. Některé domy padly, jiné dostaly nový kabát, z náměstí se stala rušná silniční křižovatka se stále houstnoucím provozem, na druhou stranu přibyly stromy...



Komentáře