Hrady a zámky se konečně otevírají

Začátek letošní turistické sezony na hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu se kvůli opatřením souvisejícím s epidemií koronaviru posunul – ale už jsme se dočkali a historické areály se postupně otevírají. Přístupné jsou některé parky, zahrady či nádvoří, na konci května bychom se už mohli podívat i do interiérů. Je však nutno dodržovat bezpečnostní opatření, mezi která patří zejména ochrana dýchacích cest rouškou, dodržování rozestupů nebo upřednostňování bezhotovostních plateb. Odkdy se kam tedy můžeme podívat?

Přehled týkající se hradů a zámků, které nejsou ve správě NPÚ, najdete zde.

Po jednotlivých částech se například otevírá zámek ve Valticích. Ještě v dubnu se otevřelo zámecké knihkupectví a suvenýry, otevřená je již i bylinková zahrada s obchůdkem, kolonáda na Rajstně nebo výstava kostýmů z filmu Marie Terezie. Hlavní prohlídkový okruh bude přístupný od 25. května – což je mimochodem datum, kdy již bude možné vyrazit na prohlídky interiérů většiny státních hradů a zámků. První červnový den pak ve Valticích zpřístupní nový okruh Knížecí byt: Apartmán Františka I. z Liechtensteinu.

V Buchlovicích se do zpřístupnění prohlídkových okruhů můžete alespoň projít zámeckým parkem, stejně tak je otevřený areál zámku v Hradci nad Moravicí anebo nádvoří renesančního zámku v Bučovicích, kde je ale lepší návštěvu nechat, až bude přístupná i interaktivní expozice Moravský aristokrat v labyrintu světa. V tomto týdnu se otevřou pro návštěvníky také areály Buchlova, Bítova, Pernštejna či Veveří. Na Bouzově nabízejí procházku hradním příkopem s mnoha zajímavými a běžně neviděnými pohledy na pohádkový hrad. A speciální prohlídky připravili pro zájemce i na zámku v Kroměříži: v termínech 16., 17., 23. a 24. května je možné projít zámek od sala terreny až po ochoz věže. Mimochodem známé kroměřížské zahrady jsou také přístupné, při návštěvě Květné zahrady se ale prozatím nepodíváte do Rotundy, skleníků a na kolonádu. 

Zámek Raduň
Od pondělí 25., případně úterý 26. května by pak měly být přístupné prohlídkové okruhy nejen na dosud zmíněných hradech a zámcích, ale také třeba v Dačicích, kde se lze podívat i do dosud běžně nepřístupných prostor v západním křídle, na zámku Jánský Vrch, který se tyčí nad slezským Javorníkem, nebo v Jaroměřicích nad Rokytnou, kde je ale nutné počítat s tím, že je kvůli rekonstrukci uzavřený kostel sv. Markéty. Otevřou se také interiéry zámků v Lednici, MiloticíchTelči, ŠternberkuNáměšti nad Oslavou, Kunštátu, Rájci nad Svitavou nebo v Raduni na Opavsku. Ve Velkých Losinách, které jsou spjaté s čarodějnickými procesy, připravili na 26. května zahájení sezony s květinovou výzdobou. 

O něco déle si zájemci budou muset počkat na návštěvu v Podyjí: rekonstruované Uherčice přivítají první návštěvníky až 6. června, stejně tak Vranov nad Dyjí, kde by letos měla být zpřístupněna středověká věž, která nabídne novou vyhlídku na půvabné městečko. A Nový Hrádek u Lukova v srdci jediného moravského národního parku otevře ještě později, až 27. června. Zato do prostor rýmařovského zámku Janovice bude možné se podívat už první jarní den. 

Tak kam vyrazíte? 

Komentáře