Zpět v čase: Moravskotřebovské Peklo

Není peklo jako peklo. Pokud si pod tímto označením představíte temné místo věčného utrpení hříšníků, budete v Pekle u Moravské Třebové překvapeni. To nejhorší, co může člověka na paloučku uprostřed lesa potkat, je zavřený bufet, který zde občasně funguje. Jinak je tu klid a mír a mezi stromy prosvítá k dřevěnému altánku s ohništěm slunce. 

Nebylo to tak ale vždy, v Peklu bylo v minulosti rušno. Před sto lety bylo totiž oblíbeným výletním místem nejen obyvatel Moravské Třebové, nad studánkou, od níž si voda klestí cestu úzkým romantickým údolím k městu, stála celá osada čítající restauraci s venkovním posezením, taneční parket, kuželnu, také vily s možností ubytování a s lázněmi. Mířili sem výletníci, ale také účastníci tanečních zábav, nejrůznějších slavností a srazů, například místních spolků, v zimě pak milovníci zimních sportů, kteří si užívali sáňkování či lyžování v okolí. Kromě výletů se tu pořádaly různé taneční zábavy, slavnosti nebo třeba srazy místních spolků, v zimě se tu sáňkovalo i lyžovalo. 

Letovisko žilo ještě i po druhé světové válce, to už ale byla jeho největší sláva tatam a postupně pustlo, až byla většina objektů zdemolována. Stát zůstala pouze jediná hrázděná budova, v níž bývá sem tam otevřený zmíněný bufet, a někdejší kaplička nad pramenem, jehož voda stále zurčí a po většinu roku je pitná. Po ostatních budovách téměř nezbylo stop, kus palouku zarostl, jen pár cihel těsně u cesty připomíná existenci jedné z lázeňských vil, pokud si je tu tedy někdo "neodložil"... 

Ale pěkně je tu pořád a už cesta sem, která trvá od moravskotřebovské vojenské školy po zelené značce zhruba půlhodinu, je příjemná a ve stínu vzrostlé aleje. Z Pekla je pak možné pokračovat dále po zelené přes vrch Hušák (viz tento tip na výlet) do Jevíčka, anebo se po červené vydat k rozhledně Pastýřka, z níž je parádní výhled na široké okolí Moravské Třebové s nepřehlédnutelnými krajinnými dominantami, jako jsou Hřebečovský hřbet či Rychnovský vrch a Třebovské hradisko. 

Ještě než se ale fotograficky vrátíme v čase, je třeba zmínit, že Peklo se tomuto místu říká vlastně omylem, vinou špatného překladu. V němčině se lokalita jmenuje Hellgraben, Světlý důl. Někdo však kdysi zřejmě zaměnil německé "hell" (světlý) za "Hölle" (peklo). V mapách pak můžete najít také název Čertova rokle jako označení celého údolí Světlého potoka. Jak to ale tak bývá, na každém šprochu může být pravdy trochu – a podle pověstí tu můžete narazit na některé nadpřirozené bytosti. Každou noc prý k pramenu pádí za osvěžením jezdec na jednonohém oheň sršícím koni, má jít o zakleté bratry, kteří tu kdysi spáchali sebevraždu. U pramene se prý také dříve objevovaly tančící víly...  

A teď již pro srovnání dvojice fotografií, resp. pohlednic; zhruba stoleté historické pocházejí z bildarchivu na Schoenhengstgau.eu, aktuální jsou staré sotva pár dní. 





Komentáře

  1. Dobrý den přeji. Můžu se prosím zeptat proč je, cituji Vás: "...To nejhorší, co může člověka na paloučku uprostřed lesa potkat, je zavřený bufet, který zde občasně funguje..."
    Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den. Tu větu je třeba chápat v kontextu toho celého odstavce, tzn. že tu na vás opravdu nečekají čerti a utrpení. Ale může se stát, že natrefíte na zavřený bufet v onom dodnes stojícím domečku, v době psaní textu neměl (pokud si dobře pamatuju) stabilní otvírací dobu, nevím, jak je to teď. Ale když tak nad tím přemýšlím, ještě na člověka může spadnout strom, to by bylo horší... ale kdo by třeba za silného větru zase chodil do lesa, že?

      Vymazat

Okomentovat