Výšlap na Svatý Kopeček a punč zakončily podzimní větrání

Pouť z Mariánského Údolí přes Svatý Kopeček do olomoucké nížiny završila turistickou sérii Podzimní větrání, kterou jsem během uplynulých dvou měsíců uspořádal pro studenty Univerzity Palackého i zájemce z řad veřejnosti.

Na poslední vycházku vyrazily z olomouckého hlavního nádraží spolu se mnou čtyři účastnice, jedna až z Prahy, která se o špacíru dozvěděla náhodou chvíli před odjezdem. V Mariánském Údolí se měli připojit ještě další účastníci, leč z nějaké chyby v časoprostoru se s výpravou minuli.

V pěti osobách za klesající teploty tak výprava vystoupala z údolí řeky Bystřice do vísky Posluchov a následně k televiznímu vysílači nad Radíkovem. Pod věží se rozkládá sice notně časem nahlodaná, avšak zajímavá pevnůstka, poslední z těch, které byly kolem Olomouce ve druhé polovině 19. století vystavěny. Do pevnůstky účastníci nahlédli, aby následně z vojenského areálu putovali k církevní dominantě Hané – bazilice na Svatém Kopečku – a také domu, v němž žil básník Jiří Wolker. Po společném obědě se výprava přesunula kvůli mrazivému počasí autobusem do Olomouce, kde se postupně při cestě do centra účastnice loučily. Ale na punčovou tečku za větráním došlo.










Komentáře