Letní Větrání zakončí Velehradský špacír

Na jedno z nejvýznamnějších poutních míst na Moravě vede první zářijovou sobotu trasa posledního letního výletu turistické série Větrání. Kromě církevního areálu na Velehradě účastníci pod masivem Chřibů navštíví také archeoskanzen v sousední Modré.

Výlet jistě potěší nejen turisty, ale i milovníky historie. V místě Starého Města, kde pouť větračů započne, a Uherského Hradiště se totiž rozkládala velkomoravská metropole Veligrad. Její jméno později převzal dnešní Velehrad, zdejší klášter s bazilikou, která patří mezi největší kostely u nás, se stal nositelem cyrilometodějské tradice a místem největších církevních poutí a setkání, známých v současnosti pod názvem Dny lidí dobré vůle.

Ve vedlejší vsi Modrá byly zase objeveny základy velkomoravského kostela sv. Jana Křtitele, vedle nich pak před nedávnem vyrostla jeho hypotetická rekonstrukce. A v těsném sousedství národní kulturní památky se pak rozložil archeoskanzen, který představuje ideální podobu velkomoravského sídliště.

Za zmínku stojí také hradba chřibských vrcholů, která výletu dá úchvatnou přírodní kulisu, a především upravená poutní cesta spojující v mírně zvlněné krajině Staré Město s Velehradem. Stezku lemovanou kamennými zastaveními s motivy růžencové modlitby budou větrači sledovat až téměř ke klášteru, nejprve si ovšem prohlédnou archeoskanzen. Jeho návštěva vyjde na 80 korun, studenti a děti zaplatí 60 korun.

Po prohlídce kroky větračů zamíří na druhý konec Modré, kde se tyčí dvanáctimetrová dřevěná rozhledna, volně přístupná. Poté se již účastníci vydají k církevnímu areálu. Prohlídka baziliky bez využití služeb průvodce je zdarma, respektive za dobrovolný příspěvek. V těsné blízkosti kláštera je turistické zázemí s informačním centrem. Zpět do Starého Města se pak větrači mohou vydat po svých (za celý den tak ujdou cca 15 kilometrů) anebo autobusem, který staví nedaleko kláštera. Cesta autobusem vyjde na 18 korun.

Sraz účastníků je naplánován na 7:30 pod tabulí s odjezdy MHD před hlavním nádražím v Olomouci, případně v 8:50 před vlakovým nádražím ve Starém Městě. Jede se rychlíkem Bouzov s odjezdem z Olomouce v 7:55 a příjezdem do Starého Města v 8:45. Olomoučtí účastníci zaplatí za obyčejnou zpáteční jízdenku 190 korun, držitelé In karty 143 korun. Návrat do Olomouce je předpokládán v průběhu pozdního odpoledne.

Trasa výletu je v celé délce vedena po zpevněných cestách a není nijak náročná, bez problémů by ji mohly zvládnout i školní děti. Je ale třeba dodržovat obecné zásady pohybu v přírodě a také v církevních prostorách. V případě předpovědi nepříznivého počasí bude výlet nejpozději den dopředu zrušen, pro aktuální informace sledujte událost na Facebooku.

Další termíny Větrání najdete zde.

Komentáře