Větrání se vrací na Hřebečsko, zamíří do Čertovy rokle

Po vydařeném letním výletu na Hřebečské důlní stezky se turistická série Větrání na Moravskotřebovsko vrátí i nyní na podzim. Na poslední říjnový den je v plánu zhruba dvanáctikilometrová cesta údolími a lesy mezi Městečkem Trnávkou a právě Moravskou Třebovou.

Dvanáct kilometrů je ovšem pouze „základ“. Nebude-li před výletem pršet, je možné si trasu zpestřit o výstupy ke zřícenině hradu Cimburk nebo k rozhledně Pastýřka. I v „základu“ ovšem výlet nabídne řadu zajímavostí, například lidovou architekturu na přechodu Hřebečska a Malé Hané, upomínky na stavbu tzv. Hitlerovy dálnice, studánky v Čertově rokli nebo památky moravskotřebovské památkové rezervace. Už během cesty vlakem stojí za sledování z okna krajina údolí říčky Romže a Nectavského údolí.

Na cestu se vyráží z hlavního olomouckého nádraží, sraz v 7:10 před nádražím pod světelnou tabulí s odjezdy MHD. Možno se přidat v Prostějově (odjezd vlaku na Dzbel v 8:02) anebo přímo v Městečku Trnávce (9:25). Cesta zpět z Moravské Třebové podle tempa v průběhu odpoledne, vlaky odtud odjíždí po každé liché hodině, v Olomouci je vlak za hodinu a půl, v případě zpáteční cesty přes Prostějov dorazí do Olomouce až o půl deváté. Jízdné vyjde na cca 200 Kč na osobu, samozřejmě se dohodnou skupinové jízdenky, aby cena byla nižší.

Výlet sice nebude z hlediska terénu nijak zvlášť náročný, nicméně účast na výletě je na vlastní nebezpečí. Účastníkům se doporučuje teplé oblečení a dostatek jídla a pití, možnost nákupu svačiny je pouze na začátku a poté až na konci cesty. Jako tradičně si budou moci zájemci vypůjčit krokoměr ke změření svého výkonu. Psy nebojových plemen je možné na výlet vzít. V případě předpovědi nepříznivého počasí se výlet nejpozději den předem ruší.

Akce je součástí turistické série Větrání webu Radost z pohybu a také Putování Moravou spolku Moravská národní obec, který propaguje moravskou kulturu a historii. Trasu můžete zároveň brát jako ochutnávku tradičního Vandru skrz Maló Hanó, který na jaře pořádají moravskotřebovští turisté.

Pro další a hlavně aktuální informace k výletu sledujte jeho událost na Facebooku. O Hřebečsku se můžete více dozvědět na webu www.hrebecsko.blogspot.cz.

Komentáře