Svatý Kopeček? Dosud druhá největší větrací výprava

Hanácké kopečky táhnou. Je jedno, jestli z rovinatých břehů Moravy vyrazíte k Velkému Kosíři nebo na Svatý Kopeček, vždy cestou potkáte spoustu lidí, kteří míří stejným směrem anebo již zpět domů. Potvrdilo se to i o uplynulé sobotě, kdy se uskutečnil už druhý jarní větrací Výstup na Svatý Kopeček.

K poutní bazilice a domu, kde žil a tvořil Jiří Wolker, dorazilo pětadvacet větračů a pes, což je pěkná výprava, když pomyslíme, že z Olomouce je to na Kopeček „co by kamenem dohodil“ a cílem výletu nebyla hojně navštěvovaná zoologická zahrada. Výprava to navíc byla věkově pestrá a se zajímavým překvapením na závěr.

Výhled na Olomouc od Bělkovic-Lašťan
Ale popořádku. Zatímco v Jeseníkách nebo Krkonoších sněžilo, v Olomouci nesměle prosvítalo mezi mraky slunce a vůbec panovalo příjemné počasí. Větrači na Svatý Kopeček putovali z nedalekých Bohuňovic, v tamním řeznictví určitě takovou tržbu za buřty dlouho nezažili. Důležitým místem na dvanáctikilometrové cestě totiž byly ruiny kartuziánského kláštera nad obcí Dolany, pro mladší větrače překřtěný na hrad, kde došlo nejen na kousek historie, ale především na opečení párků.

Jenže po párku přišla ta nejtěžší část výstupu – zdolání stometrového převýšení k zelené značce, která pak účastníky výletu spolehlivě dovedla až k branám zoo a do srdce Svatého Kopečka. U Wolkerova domu se stejně jako vloni recitovaly Wolkerovy verše, jak jinak báseň Svatý Kopeček, a právě zde došlo i na zmíněné překvapení. Nejstarší účastnice výpravy Blanka Hlávková totiž je básníkovou praneteří, tak nad fotografií Wolkera jeho sourozenců a sestřenic a bratranců z roku 1918 krátce zavzpomínala. Na schodech před svatokopeckou bazilikou pak byl výlet oficiálně ukončen.

Výstup na Svatý Kopeček byl kromě Větrání také součástí turistického seriálu Putování Moravou spolku Moravská národní obec, který propaguje moravskou kulturu a tradice a kde jsem momentálně předsedou místního sdružení Olomoucko, nad hlavami výletníků tak vlály moravské vlajky. Díky pěkné účasti je výstup momentálně druhým nejúspěšnějším Větráním, na prvním místě je nadále s 28 účastníky Velký Kosíř z října 2014.

Příští Větrání se koná v sobotu 7. května, v rámci programu Olomouckého majálesu Univerzity Palackého se vyráží na moravsko-polské pomezí mezi bunkry a větrníky u Starého Města a Ostružné. Více zatím zde, pozvánku můžete očekávat v nejbližších dnech.






Komentáře