Větrání v první půlce května zamíří do hraničních hor a k Bouzovu

Rovnou na dva výlety pod hlavičkou Větrání se můžete těšit v následujících dnech. První z nich povede v sobotu 7. května na linii pohraničního opevnění na moravsko-kladském pomezí, druhý pak ve středu 11. května na Bouzovsko.

Mezi bunkry a větrníky
Už samotné pojmenování sobotního výletu dává jasně najevo, na co se mohou účastníci během cesty těšit. V plánu je desetikilometrová trasa po červené značce mezi Starým Městem (pod Králickým Sněžníkem) a Ostružnou, která je lemována bunkry prvorepublikového pohraničního opevnění a uzavírají ji tubusy větrných elektráren nad Ostružnou. Tady však nemusí být konec cesty, pokud bude zájem, můžeme pokračovat buď na Ramzovou nebo po zelené do Branné, v případě druhé možnosti se trasa natáhne na šestnáct kilometrů.

Přestože trasa vede v horách, není nijak zvlášť náročná a cestu ze Starého Města do Ostružné zvládnou bez problémů i předškolní děti. Obtížnější ovšem bude doprava do a z tohoto kraje. Kvůli výluce na trati Jeseníku pendlují přes hory autobusy, takže je nutné v Zábřehu přestupovat mezi busem a vlakem.

Nic to ovšem nemění na ranním srazu a odjezdu z Olomouce – sraz účastníků je v 8:30 před olomouckým hlavním nádražím, odjezd v 8:56. Další turisté se mohou k výpravě připojit v Zábřehu, kam vlak dorazí v 9:22 a kde se bude přesedat na autobus. Návrat do Olomouce do 19. hodiny.

Na dohled od Bouzova
Vysvětlení netradičního termínu následujícího výletu, tedy středy 11. května, je jednoduché – v tento den má svůj Sportovní den Univerzita Palackého. No a vzhledem k tomu, že Větrání se pořádá pod hlavičkou fakulty tělesné kultury této univerzity, je termín více než obhajitelný. Výlet je tedy určený zejména pro studenty a zaměstnance z akademické půdy, ale i pro všechny další, kteří by snad chtěli obětovat jeden den dovolené.

Pěší putování započne v obci Hvozd u Konice, odkud se po modré a následně po červené značce vydáme ke Zkamenělému zámku a Javoříčským jeskyním. Prohlédneme si památník obětem války v Javoříčku a modrou značkou se necháme vést k Bouzovu. Na prohlídku hradu nebude příliš času, takže si vystačíme s pohledy na něj z parku a z městečka pod hradem, pokud by však už někdo nechtěl pokračovat dále, může v Bouzově zůstat a v 15:20 odjet autobusem.

Ostatní budou pokračovat po naučné stezce Lišky Bystroušky a po proudu Třebůvku do Loštic, kde můžeme navštívit Tvarůžkovou cukrárnu nebo minimálně podnikovou prodejnu tvarůžkárny, bude-li čas. Trasa Bouzovskem je mírně zvlněná, opět ale nic výrazně náročného. Z Hvozdu do Bouzova účastníci ujdou jedenáct kilometrů, do Loštic pak o sedm více.

Výletníci se ráno sejdou v 8:20 před olomouckým vlakovým nádražím, v 8:30 odjíždí autobus do Litovle. Na tamní autobusové zastávce Palackého se mohou připojit další účastníci, autobus na Hvozd a Konici odtud jede v 9:23. Cesta tam by měla vyjít na 47 korun na osobu. Zpět z Loštic pojedeme autobusem podle možností do Mohelnice či Moravičan, kde přesedneme na vlak na Olomouc. Cesta zpět bude stát max. 50 korun na osobu.

Společné pokyny
Na výlety není třeba se závazně dopředu přihlašovat, je však vhodné potvrdit svoji účast na Facebooku (viz odkazy níže) nebo dát vědět na e-mail martin.visna@upol.cz. Přestože jsou oba pěší výlety spíše nenáročné, účast je na vlastní nebezpečí. Turistům doporučuji vhodnou obuv a oblečení, s sebou svačinu a dostatek pití, případně trekingové hole. Výlety se konají i za mírného deště, v takovém případě se půjdou pouze kratší varianty. Pokud by předpověď počasí slibovala vytrvalý déšť nebo silný vítr na některý z výletů, daná cesta se nejpozději den předem zruší.

Pro aktuální informace sledujte facebookové události výletů:
FB Mezi bunkry a větrníky
FB Na dohled od Bouzova

Komentáře